Uczulające żyto

Jest to roślina jedno, dwu lub wieloletnia. Jej łodyga, czyli źdźbło osiąga wysokość ok.1,5 m, a kwiaty są bardzo charakterystyczne. Są to kłosy o dwukwiatowych, ościstych kłoskach.

Żyto uprawia się na mąkę, ale z ziarniaków, czyli z owoców produkuje się również alkohol etylowy.

Pyłek żyta a alergia

Podobnie, jak pyłek pszenicy pyłek żyta należy do mocno uczulających. Zachodzą zresztą pomiędzy nimi reakcje krzyżowe, tzn. będąc uczulonym na pyłek jednego ze zbóż, prawdopodobnie będziemy uczuleni na pyłek drugiego.

Taka sama reakcja zachodzi także pomiędzy żytem, a ryżem, kukurydzą, owsem czy sezamem.
Żyto pyli w okresie wiosenno-letnim od maja do końca sierpnia, czyli w okresie najtrudniejszym dla wszystkich cierpiących na pyłkowicę.

Objawy alergii

Objawy pyłkowicy to:

  • katar, obfita wydzielina z nosa,
  • niedrożność dróg oddechowych,
  • zapalenie spojówek,
  • bóle głowy,
  • ogólne osłabienie organizmu.

Może wystąpić atopowe zapalenie skóry czy kontaktowe zapalenie skóry.

Uczulające żytoWystępują również typowe objawy alergii pokarmowej po spożyciu produktu zawierającego żyto –

  • bóle brzucha,
  • nudności i wymioty,
  • podwyższona temperatura ciała.

Ratunek

Jeśli okaże się, że mamy alergię pokarmową, ratuje nas tylko dieta eliminacyjna i skrupulatne pilnowanie tego, co jemy, tzn. składu wszystkich posiłków.

A jak uchronić się przed pyłkiem, który latem wydaje się wszechobecny? Każdy alergik wie, że w zasadzie nie jest to możliwe, można jedynie minimalizować skutki kontaktu z nim i unikać spacerów w wietrzne dni czy w pobliżu łanów zbóż.