Jęczmień wśród alergenów wziewnych

Produkuje się z niego np. słód używany w browarnictwie, kasze i mąki. Używa się go także jako paszy dla zwierząt.

Pylenie jęczmienia

Trwa od czerwca do końca sierpnia. Pyłek jęczmienia, podobnie jak pyłki pozostałych zbóż, jest groźny i uciążliwy dla osób uczulonych.

REKLAMA

I tak jak pyłki innych zbóż jest lekki, lotny i obfity, w związku z tym trudny do uniknięcia i wywołuje typowe dla alergii wziewnej objawy – kichanie, katar, zatkany nos, obfitą wydzielinę z nosa, ból głowy, zapalenie spojówek, osłabienie organizmu. W najgorszym wypadku do tego zestawu może dojść astma.

Alergia pokarmowa

Jęczmień wśród alergenów wziewnychAlergika może uczulać wszystko, co zawiera w swoim składzie jęczmień – kasze, mąki, wszelkie artykuły z nich przygotowywane oraz piwo, które zawiera słód jęczmienny.

REKLAMA

Jak w przypadku owsa czy pszenicy, tak w przypadku jęczmienia występuje również niebezpieczeństwo powstania reakcji krzyżowych z innymi przedstawicielami zbóż. A co za tym idzie – niebezpieczeństwo wystąpienia alergii pokarmowej ze wszelkimi jej uciążliwościami. Może to być pokrzywka, obrzęk twarzy lub napady duszności. Innej rady niż wyeliminowanie zakazanych produktów nie ma.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here