Do często występujących i spożywanych przez nas fitosteroli zalicza się ergosterol, stigmasterol, fitosterol oraz kampesterol. Te organiczne związki chemiczne, należące do alkoholi, są pomocne w stabilizowaniu i pozytywnym stymulowaniu ludzkiego układu odpornościowego.
Posiadają również właściwość hamowania reakcji alergenów z przeciwciałami, co równocześnie zwalnia odczyny alergiczne i autoimmunologiczne, powstrzymując procesy autoagresji. Ponadto udowodniono, że znoszą działanie histaminy, której wyrzut do organizmu stanowi przyczynę wielu objawów alergicznych m.in. obrzęków i zaczerwienień.
Niektóre z fitosteroli zostają przez ludzki organizm wbudowane w błony komórkowe i śródbłonków, co poprawia ich strukturę, działa przeciwzapalnie i hamuje wysięki. Z tych powodów powinny być one składnikiem codziennej diety, a ich źródłem mogą być nierafinowane oleje roślinne.
Występowanie
Najwięcej tych związków zawiera się w –
- olejach z otrębów ryżowych,
- olejach kukurydzianych i sezamowych
- w pestkach dyni,
- nasionach sezamu,
- kiełkach pszenicznych
- orzechach włoskich, ziemnych, laskowych
- migdałach.
Coraz częściej fitosterole wykorzystywane są w produkcji różnego rodzaju kosmetyków, również tych przeznaczonych dla alergików, takich jak kremy czy maseczki. Jest tak głównie z uwagi na ich właściwości przeciwzapalne, przeciwalergiczne i stymulujące działanie układu immunologicznego.