ABC alergii ZAPOBIEGANIE ALERGII

Fitosterole

Są składnikami błon komórek roślinnych i mają działanie nie tylko antybakteryjne, przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe, ale także antyalergiczne.

Do często występujących i spożywanych przez nas fitosteroli zalicza się ergosterol, stigmasterol, fitosterol oraz kampesterol. Te organiczne związki chemiczne, należące do alkoholi, są pomocne w stabilizowaniu i pozytywnym stymulowaniu ludzkiego układu odpornościowego.

Posiadają również właściwość hamowania reakcji alergenów z przeciwciałami, co równocześnie zwalnia odczyny alergiczne i autoimmunologiczne, powstrzymując procesy autoagresji. Ponadto udowodniono, że znoszą działanie histaminy, której wyrzut do organizmu stanowi przyczynę wielu objawów alergicznych m.in. obrzęków i zaczerwienień.

Niektóre z fitosteroli zostają przez ludzki organizm wbudowane w błony komórkowe i śródbłonków, co poprawia ich strukturę, działa przeciwzapalnie i hamuje wysięki. Z tych powodów powinny być one składnikiem codziennej diety, a ich źródłem mogą być nierafinowane oleje roślinne.

Występowanie

FitosteroleNajwięcej tych związków zawiera się w –

  • olejach z otrębów ryżowych,
  • olejach kukurydzianych i sezamowych
  • w pestkach dyni,
  • nasionach sezamu,
  • kiełkach pszenicznych
  • orzechach włoskich, ziemnych, laskowych
  • migdałach.

Coraz częściej fitosterole wykorzystywane są w produkcji różnego rodzaju kosmetyków, również tych przeznaczonych dla alergików, takich jak kremy czy maseczki. Jest tak głównie z uwagi na ich właściwości przeciwzapalne, przeciwalergiczne i stymulujące działanie układu immunologicznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *