alcha

Co to jest SLOW FOOD ?

Slow Food jest międzynarodową organizacją typu non-profit, powstałą w 1986 roku we Włoszech i od początku zajmującą się szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności – szczególnie żywności oryginalnej, produkowanej w sposób niespotykany w innych miejscach na świecie, żywności tradycyjnej, zdrowej i niestety zagrożonej zniknięciem w wyniku coraz bardziej natarczywej ekspansji tego, co na całym świecie znane jest jako fast food.

W swoim manifeście Slow Food nasze czasy określa jako kompletnie podporządkowane cywilizacji przemysłowej i zniewolone przez prędkość, ów zawrotny pęd życia, którego przejawem są m.in. fast food’y. Prędkość odwraca naszą uwagę od szczegółów, detali, które stanowią o prawdziwym smaku życia – pozwalamy sobie zapomnieć o jednej z podstawowych wartości egzystencji, jaką jest – dobrze rozumiana – zmysłowa przyjemność. Przyjemność, jaką daje chwila wytchnienia, odpoczynku, spokoju, jaką daje czas spędzony wśród przyjaciół; wreszcie przyjemność ze smakowania – zarówno dobrego jedzenia, jak i po prostu głębi i różnorodności życia.

Ten wspólny sylwestrowy wyjazd ma być pretekstem do SPOTKANIA (bo coraz rzadziej udaje nam się znaleźć czas na spotykanie się), ale także inspiracją do zwolnienia tempa, złapania oddechu, zatrzymania się, wspólnego gotowania, smakowania, cieszenia się życiem i swoją obecnością.

Mamy nadzieję, że będzie również dobrym zaczynem do wejścia w Nowy Rok 2013.