Składniki

  • 1 cebula
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 50 g ryżu
  • 1/4 1 wywaru warzywnego
  • 3 małe pomidory
  • 1 plasterek chudej szynki
  • 1/4 pęczka pietruszki
  • sól jodowana, pieprz
  • 1 łyżka startego sera np. parmezanu

Opis wykonania

1. Cebule i czosnek obrać i drobno pokroić w kosteczkę, poddusić na rozgrzanym oleju. Dodać ryż i dalej dusić. Dolać gorącego wywaru, zagotować. Ryż gotować na małym ogniu przez ok. 40 minut lub do momentu gdy będzie miękki.

2. Pomidory umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Miąższ pomidora pokroić na małe kawałki, a szynkę w paski. Pietruszkę opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

3. Krótko przed końcem gotowania do ryżu dodać pomidory i szynkę. Przyprawić małą ilością soli i pieprzu, dodać pietruszkę. Ryż przełożyć do naczynia do zapiekanek, wierzch posypać serem. Zapiekać na środkowym ruszcie piekarnika do momentu, gdy rozpuści się ser.

Smacznego!