Reakcje krzyżowe a OAS

Jak powstaje reakcja krzyżowa

Alergeny to antygeny posiadające zdolność do wywoływania reakcji alergicznej z udziałem pewnych przeciwciał, czego konsekwencją jest wywołanie objawów alergicznych. Czasami występuje zjawisko reakcji krzyżowej, kiedy wytwarzane przeciwciała klasy IgE przeciwko jakiemuś jednemu alergenowi rozpoznają bądź wiążą się z podobnym białkiem, które ma jednak inne pochodzenie.

Reakcje krzyżowe a OAS

Najczęściej występujące reakcje krzyżowe

  • Brzoza + owoce i warzywa
    80% osób, u których pojawiają się objawy alergii na brzozę, ma także zmiany w jamie ustnej i gardle po zjedzeniu owoców (jabłka, gruszki, czereśni, moreli, wiśni), warzyw (selera, marchwi) i orzeszków. Aż u 8,7% osób chorych na pyłkowinę pojawiły się ciężkie reakcje układowe, które mogły zagrażać ich życiu.
  • Brzoza + pyłki drzew
    Reakcja krzyżowa pojawia się także pomiędzy pyłkiem brzozy a pyłkiem grabu, buku, dębu i leszczyny. Objawem są zazwyczaj zmiany w jamie ustnej.
  • Trawy + owoce
    Reakcja krzyżowa może się także pojawić pomiędzy pyłkami traw a melonem, arbuzem, pomidorem, a nawet mąką. Reakcja ta objawia się przede wszystkim zmianami w jamie ustnej.