Alergia u dzieci LECZENIE I PROFILAKTYKA

Nowy sprzymierzeniec w walce z alergią

Nowy sprzymierzeniec w walce z alergią

Alergia dziecka to utrapienie dla malucha i jego rodziców. Już niedługo po urodzeniu pojawiają się niewielkie plamki na buzi i głowie, a później na ramionach, brzuszku, plecach – opowiadają rodzice małych alergików.

Pociecha zaczyna się drapać i nie śpi w nocy, a my razem z nią. Życie przeradza się w koszmar.
Pojawienie się alergicznego uczulenia, oznacza, że układ odpornościowy organizmu nieprawidłowo reaguje na substancje (alergeny) normalnie występujące w środowisku. W wieku niemowlęcym jednym z najważniejszych alergenów pokarmowych jest mleko krowie.

Nawet do 20% niemowląt może mieć objawy alergii pokarmowej. Oprócz tak zwanego atopowego zapalenia skóry pojawiają się biegunki, wymioty, u niemowląt kolki, u dzieci starszych – bóle brzucha, infekcje górnych dróg oddechowych, szczególnie zapalenie oskrzeli.

Dlaczego coraz częściej chorujemy na alergię?

Specjaliści badający przyczyny alergii coraz większe znaczenie przypisują zmianom mikroflory zasiedlającej przewód pokarmowy (tzw. mikrobiotyczna teoria rozwoju alergii).

Tracimy odporność, bo nadmierna „sterylizacja życia” nowoczesnych społeczeństw już od urodzenia ogranicza kontakt z bakteriami koniecznymi do prawidłowego rozwoju i dojrzewania układu immunologicznego.

Nowy sprzymierzeniec w walce z alergią

Jak probiotyki pomagają w alergii

Biorąc to pod uwagę, naukowcy dochodzą do wniosku, że szczepy tak zwanych „dobrych bakterii” mogą mieć zastosowanie w leczeniu alergii i profilaktyce chorób alergicznych. Probiotyki to mikroorganizmy wyizolowane z przewodu pokarmowego zdrowych ludzi. Pamiętajmy jednak, że nie wszystkie działają tak samo.

Ostatnie badania wskazują, że działanie tego samego probiotyku w alergii jest odmienne w różnych krajach. Wydaje się więc, że największą skuteczność w walce z alergią wykazują „dobre bakterie” pochodzące z obszaru geograficznego, w którym są stosowane.

Polski probiotyk w terapii wspomagającej

Nie trzeba więc nikogo przekonywać, że dla nas najskuteczniejszą formą leczenia jest terapia polskimi probiotykami. Warto podkreślić, że jedynym probiotykiem rodzimej produkcji znajdującym się na rynku polskim, który posiada badania kliniczne, jest mieszanina trzech szczepów bakterii.

Badania przeprowadził zespół profesor Bożeny Cukrowskiej z Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. Szczepy zostały wyizolowane i scharakteryzowane przez zespół naukowców Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej pod kierownictwem prof.dr.hab. Zdzisławy Libudzisz.

Nowy sprzymierzeniec w walce z alergią

Badania profesor Cukrowskiej wykazały, że dzieci z alergią na białka mleka krowiego leczone dietą bezmleczną, u których stosowano ten preparat, mają mniej nasilone objawy skórne, szybciej rozwijają tolerancję na mleko oraz rzadziej chorują na spastyczne zapalenie oskrzeli niż dzieci pozostające tylko na diecie.

Kształtowanie ekosystemu jelitowego

odbywa się do około drugiego roku życia, dlatego ten okres wydaje się optymalny do modulowania składu flory bakteryjnej jelit. W chwili obecnej najlepiej udokumentowane efekty w leczeniu alergii pokarmowej daje stosowanie diety eliminacyjnej.

Jednakże omówione powyżej pozytywne następstwa podawania probiotyków zawierających wspomnianą mieszaninę trzech szczepów bakterii, skłaniają do zastosowania ich jako bezpiecznej terapii wspomagającej u dzieci do drugiego roku życia.
(MP)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0