Składniki

  • 175 g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez dodatku mąki
  • 75 g bezmlecznej margaryny lub masła z koziego mleka
  • 50 g jasnego nierafinowanego brązowego cukru z trzciny cukrowej
  • kilka kropel naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 15 g kakao
  • szczypta sody oczyszczonej
  • rodzynki

Opis wykonania

Na początku przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, po czym ucieramy margarynę lub masło do białości, aż to stanie się puszyste. Następnie mieszamy kakao z odrobiną wody i dodajemy sodę oczyszczoną. Następnie margarynę mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dwie trzecie ciasta układamy na stolnicy lekko posypanej mąką ryżową. Resztę mieszamy z kakao. Obydwa ciasta formujemy na kształt kiełbasek i wstawiamy do lodówki na 45 minut. Następnie jasną część dzielimy na dwie partie i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 12×14 cm. Ciasto z kakao również dzielimy na dwie części i formujemy wałeczki o długości 13 cm. Następnie umieszczamy je na prostokątach z ciasta i zawijamy, po czym umieszczamy je w lodówce na 1-2 h. Później kroimy ciasto na plasterki o grubości kilku mm. W celu utworzenia sowiej głowy, układamy 2 kółka obok siebie i lekko spłaszczamy. Do zrobienia oczu wykorzystujemy rodzynki. Sowie ciasteczka pieczemy przez 8-10 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.