Alergie pokarmowe POZOSTAŁE ALERGIE POKARMOWE

Reakcje alergiczne na zioła i przyprawy

Reakcje alergiczne na zioła i przyprawy

Niestety, osoby cierpiące na alergię pokarmową muszą często również uważać na odpowiedni dobór ziół i przypraw. Niektóre z nich mogą wywołać nieprzyjemne objawy. Jakie? Poniżej przedstawiamy opis niektórych z nich.

Zioła i przyprawy Stosowana forma ziół i przypraw Przyprawy i produkty Ryzyko wystąpienia alergii
anyż suszone owoce, świeże listki pieczywo żytnie, ciasta, ciasteczka, cukierki, zupy, dania warzywne, sałatki, mięso-drobiowe, napoje alkoholowe (pastis, ojen, ouzo, anesone, raki, mastyka, arrak, kibib) wysokie
bazylia świeże listki lub suszone ziele dania warzywne (zwłaszcza z pomidorów i fasoli), pieczeń jagnięca, wieprzowa, potrawy z pieczarkami, sałatki, surówki, sosy np. pesto, majonezy średnie
bylica suszone ziele, wierzchołki pędów wermuty, absynt pieczona gęś, kaczka, wieprzowina, wołowina, baranina, dziczyzna, potrawy z grzybów, gotowana kapusta, zupy: cebulowa, jarzynowa, rybna, sałatki niewielkie
chrzan świeży korzeń, suszony zmielony korzeń potrawy mięsne, z ryb, sosy, surówki, tłuste, twarde sery, kiszonki, pieprz ziołowy niewielkie
curry mieszanka sproszkowanych przypraw potrawy z drobiu, wieprzowiny, baraniny, ryb, warzyw, różne sosy, ryż wysokie
cynamon suszona kora, sproszkowana lub w postaci tzw. lasek potrawy słodkie, ciasta, desery, napoje (coca-cola, herbata, kawa, pitna czekolada, kompoty, grzane piwo i wino), czekolada, lody, gumy do żucia, mieszanki przyprawowe curry, garam masala, “Pięć smaków”; w kuchniach wschodnich – kasza jaglana, kuskus, potrawy z grochem, soczewicą, duszone mięsa, pikantne sosy średnie
cząber świeże listki, suszone ziele potrawy z roślin strączkowych, grzybów (oprócz pieczarek), ryb, królika, sery, wędliny, marynaty, mieszanki przyprawowe: pieprz ziołowy, bułgarska mieszanka przyprawowa czubrica niewielkie
czosnek świeże “ząbki”, granulat potrawy z wieprzowiny, baraniny, dziczyzny, królika, drobiu, ryb, warzyw, grzybów, zupy, sosy, marynaty warzywne, wędliny, sery wysokie
estragon świeże lub suszone liście zupy, sosy, potrawy z dziczyzny, baraniny, drobiu, ryb, musztardy, ocet estragonowy niewielkie
gałka muszkatołowa nasiona w całości lub mielone potrawy warzywne (zwłaszcza kapusta, szpinak, brokuły), potrawy mięsne (głównie baranina, jagnięcina, cielęcina), zupy, sosy, potrawy z jaj i serów, potrawy deserowe, ciasta, grzane piwo, poncz, posset (napój z gorącego mleka, wina lub piwa z dodatkiem cukru i przypraw), mieszanki przyprawowe: indyjska garam masala, marokańska ras el hanout niewielkie
goździki suszone pączki kwiatowe pasztety, pieczona szynka, duszona wołowina, dziczyzna, marynaty rybne, kompoty, wino grzane, likiery, mieszanki przyprawowe: curry i ras el hanout niewielkie
imbir kłącze świeże, suszone, mielone, konserwowane, marynowane herbatniki, ciasta, pieczona wieprzowina, baranina, dziczyzna, zupy, potrawy z jajek, ryżu, sushi, piwo imbirowe, lemoniada imbirowa, mieszanka przyprawowa curry niewielkie
jagody jałowca świeże lub suszone owoce dziczyzna, wołowina, wieprzowina, baranina, wędliny, pasztety, kiszona kapusta, potrawy z fasoli, alkohole typu gin średnie
kardamon suszone nasiona potrawy z ryżu, roślin strączkowych, dania mięsne, mięczaki, marynowane śledzie, ciasta, kawa po arabsku i po turecku, napoje alkoholowe (duńska wódka akvavit, niektóre rosyjskie likiery), mieszanki przyprawowe: curry i garam masala niewielkie
kminek suszone owoce w całości lub mielone, świeże listki pieczywo, zupy i sałatki (świeże listki), dania warzywne, tłuste mięsa, kiełbasy, gotowane ryby i raki, kapusta kiszona, niektóre wódki i likiery średnie
kolendra owoce, świeże liście niektóre gatunki chleba, potrawy mięsne, pasztety, wędliny, marynowane grzyby i jarzyny, pierniki, cukierki, mieszanki przyprawowe – curry, garam masala, niektóre wódki ziołowe, dżin, likiery, wermuty, winiaki, grzane wino i piwo wysokie
kozieradka sproszkowane nasiona, świeże i suszone ziele twarogi, pasty twarogowe, twarde żółte sery, makaron, surówki, zupy, sosy, wiele dań kuchni włoskiej średnie
liść laurowy suszone liście potrawy mięsne, zupy, sosy, marynaty niewielkie
majeranek świeże lub suszone liście, suszony kwiatostan potrawy z warzyw, jaj, sera, zupy, tłuste dania mięsne, pizza, farsze mięsne, wędliny, pasztety, likiery, nalewki niewielkie
oregano suszone liście i kwiatostany wędliny, potrawy z warzyw (zwłaszcza roślin strączkowych i pomidorów), spaghetti, pizza wysokie
papryka w proszku ostra suszone owoce mielone dania mięsne, rybne, potrawy z jaj, zupy, sałatki, sery, mieszanki przyprawowe wysokie
papryka w proszku słodka suszone owoce dania mięsne, rybne, potrawy z jaj, zupy, sałatki, sery, mieszanki przyprawowe średnie
pieprz biały suszone owoce mielone potrawy mięsne, warzywne, z jaj, ryby, sałatki, białe sosy niewielkie
pieprz czarny suszone owoce w całości lub mielone potrawy mięsne, warzywne, z jaj, wędliny, pasztety, dania rybne, sałatki, sery, ciepłe i zimne sosy średnie
pieprz kajeński suszone, mielone owoce pikantne mięsa duszone, mięsa z grilla, potrawy z ryb, skorupiaków, potrawa curry, ostre sosy np. barbecue wysokie
pieprz zielony marynowane owoce sosy, wędliny, sery pleśniowe wysokie
pietruszka świeża lub suszona natka zupy, dania mięsne, rybne, warzywne, surówki, sałatki, farsze niewielkie
rozmaryn świeże lub suszone liście potrawy z baraniny, dziczyzny, ryb, zupy jarzynowe, sosy, pizza, risotto, marynaty octowe i olejowe, niektóre likiery, wódki żołądkowe, wina ziołowo-miodowe, mieszanka ziła prowansalskie niewielkie
szafran suszone znamiona słupka kwiatowego w postaci nitek lub proszku ryż, pieczywo, ciasta, potrawy mięsne i rybne, kawa po arabsku niewielkie
szałwia świeże lub suszone liście sałatki, farsze mięsne, potrawy warzywne (zwłaszcza z kapustą, grochem, pomidorami), ciasta niewielkie
trybula suszone liście omlety, sosy grzybowe, duszone mięsa, zupy niewielkie
tymianek suszone szczytowe części pędów potrawy mięsne, zupy, sosy, niektóre likiery i wina, mieszanka zioła prowansalskie niewielkie
wanilia suszone torebki nasienne, nasionka ciasta, kremy, lody, suflety, czekolada, słodkie sosy, niektóre likiery niewielkie
ziarna goryczy nasiona musztarda, potrawy z tłustych mięs, kiełbasy, gotowane ryby, ciepłe i zimne sosy, marynaty, składnik pieprzu ziołowego średnie
ziarna kopru włoskiego suszone owoce pieczywo, wyroby cukiernicze, dania rybne i z owoców morza, pieczone mięsa białe, sery, kiszona kapusta, ogórki konserwowe, zupy, sosy, majonezy ziołowe, budynie, kompoty, wina, likiery, wódki żołądkowe (np. Absynth, Sambuco), mieszanki przyprawowe curry i “Pięć smaków” wysokie
zioła prowansalskie mieszanka suszonych ziół zupy, potrawy mięsne, farsze, sosy ziołowe, sałatki, potrawy z jaj średnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0