przyczyny alergii pokarmowych

Stany zapalne śluzówki jelita

W powstawaniu stanów zapalnych śluzówki jelita uczestniczy serotonina. Ten mediator jest wytwarzany w dużych ilościach po spożyciu posiłku. Jednocześnie zakażenia bakteryjne i niektóre leki stymulują syntezę serotoniny. U zdrowej osoby działa mechanizm wychwytu zwrotnego. W sytuacji, gdy we krwi wzrasta stężenie mediatora, liczne transportery wychwytują serotoninę i przenoszą ją do jelita, gdzie ulega utylizacji.

przyczyny alergii pokarmowych

Synteza serotoniny

Serotonina powstaje miejscowo w systemie nerwowym w wyniku przemian L-tryptofanu, czyli aminokwasu dostarczanego wraz z pokarmem. Znajdziemy go w jajach, mięsie, mleku, serach, jogurtach, roślinach strączkowych, czekoladzie i lekach antydepresyjnych.

Objawy alergii pokarmowej

Wśród symptomów alergii pokarmowej wymienia się:

  • nieprzyjemny zapach z ust
  • zapalenie czerwieni wargowej
  • afty
  • zapalenie dziąseł
  • biegunkę
  • śluz w stolcu
  • zgagę
  • zaparcia
  • wymioty.

Osoby, u których stwierdzono alergię pokarmową, powinny bezwzględnie wyeliminować dany składnik ze swojej diety.