Stany zapalne śluzówki jelita
W powstawaniu stanów zapalnych śluzówki jelita uczestniczy serotonina. Ten mediator jest wytwarzany w dużych ilościach po spożyciu posiłku. Jednocześnie zakażenia bakteryjne i niektóre leki stymulują syntezę serotoniny. U zdrowej osoby działa mechanizm wychwytu zwrotnego. W sytuacji, gdy we krwi wzrasta stężenie mediatora, liczne transportery wychwytują serotoninę i przenoszą ją do jelita, gdzie ulega utylizacji.
Synteza serotoniny
Serotonina powstaje miejscowo w systemie nerwowym w wyniku przemian L-tryptofanu, czyli aminokwasu dostarczanego wraz z pokarmem. Znajdziemy go w jajach, mięsie, mleku, serach, jogurtach, roślinach strączkowych, czekoladzie i lekach antydepresyjnych.
Objawy alergii pokarmowej
Wśród symptomów alergii pokarmowej wymienia się:
- nieprzyjemny zapach z ust
- zapalenie czerwieni wargowej
- afty
- zapalenie dziąseł
- biegunkę
- śluz w stolcu
- zgagę
- zaparcia
- wymioty.
Osoby, u których stwierdzono alergię pokarmową, powinny bezwzględnie wyeliminować dany składnik ze swojej diety.