Alergie pokarmowe POZOSTAŁE ALERGIE POKARMOWE

Przyczyny alergii pokarmowych

przyczyny alergii pokarmowych

Najnowsze badania wykazały, iż niedobór limfocytów T regulacyjnych sprzyja powstawaniu alergii pokarmowych. Za ich syntezę odpowiada grasica. Dlaczego ten gruczoł nie pracuje tak, jak powinien?

Czynniki zaburzające funkcje grasicy

Wśród czynników zaburzających funkcje grasicy wymienia się:

  • niekarmienie lub zbyt krótkie karmienie piersią
  • sterylne wychowanie
  • niedokładne żucie pokarmuprzyczyny alergii pokarmowych
  • niewłaściwe łączenie składników odżywczych np. białka, które ulega trawieniu w kwaśnym środowisku żołądka z węglowodanami, które rozkładane są w jamie ustnej przy pH zasadowym
  • nadmierne spożywanie nabiału, cukru i mięsa
  • konsumpcja wysoko przetworzonej żywności
  • obecność pasożytów w przewodzie pokarmowym
  • nadużywanie alkoholu.

Układ nerwowy a alergie pokarmowe

W przypadku stanów zapalnych, które obejmują swym zasięgiem jelita, ogromną rolę odgrywa lokalny układ nerwowy. Równie ważny jest sposób, w jaki przekazuje się informacje na linii nerw błędny-mózg. Z przeprowadzonych badań wynika, iż zaledwie 10% informacji jest przekazywanych w przeciwnym kierunku. To odkrycie zaprzecza, jakoby choroby przewodu pokarmowego miały podłoże psychosomatyczne.

Stany zapalne śluzówki jelita

W powstawaniu stanów zapalnych śluzówki jelita uczestniczy serotonina. Ten mediator jest wytwarzany w dużych ilościach po spożyciu posiłku. Jednocześnie zakażenia bakteryjne i niektóre leki stymulują syntezę serotoniny. U zdrowej osoby działa mechanizm wychwytu zwrotnego. W sytuacji, gdy we krwi wzrasta stężenie mediatora, liczne transportery wychwytują serotoninę i przenoszą ją do jelita, gdzie ulega utylizacji.

przyczyny alergii pokarmowych

Synteza serotoniny

Serotonina powstaje miejscowo w systemie nerwowym w wyniku przemian L-tryptofanu, czyli aminokwasu dostarczanego wraz z pokarmem. Znajdziemy go w jajach, mięsie, mleku, serach, jogurtach, roślinach strączkowych, czekoladzie i lekach antydepresyjnych.

Objawy alergii pokarmowej

Wśród symptomów alergii pokarmowej wymienia się:

  • nieprzyjemny zapach z ust
  • zapalenie czerwieni wargowej
  • afty
  • zapalenie dziąseł
  • biegunkę
  • śluz w stolcu
  • zgagę
  • zaparcia
  • wymioty.

Osoby, u których stwierdzono alergię pokarmową, powinny bezwzględnie wyeliminować dany składnik ze swojej diety.