Alergie pokarmowe NAJNOWSZE POZOSTAŁE ALERGIE POKARMOWE

Przepisy na obiad wegetariański

obiad-wegetarianski

Dieta wegetariańska jest bardzo popularna. Dania na bazie warzyw i innych składników zyskują wielu zwolenników, dlatgeo prezentujemy smaczne przepisy na obiad wegetariański.

Dieta wegetariańska

Wegetarianizm zaskarbił sobie serca osób, którzy dbają o to, co jedzą. Ten rodzaj diety to także szansa na zdrowe odżywianie i ochronę przed wieloma chorobami. Lekarze często podkreślają rolę tej diety przy niektórych schorzeniach. Wyeliminowanie mięsa z diety wiąże się jednak z odpowiednim doborem produktów i uzupełnieniem niezbędnych składników.

Przepisy na obiad wegetariański

Dieta wegetariańska jest modna i zdrowa, więc powstaje coraz więcej restauracji, gdzie serwowane są dania bezmięsne. My prezentujemy przepisy na obiad wegetariański, który możemy przygotować w domu, zaskakując domowników i gości. Propozycje dań z pewnością przypadną do gustu nie tylko wegetarianom.

Tarta ze szpinakiem

Składniki:
250 g mąki
125 g masła
1 żółtko
50 ml wody
sól
300 g szpinaku
1 szklanka śmietanki 30%
1 łyżka mąki
2 jajka
czosnek
sól, pieprz

Przygotowanie:
Z mąki, masła, żółtka i odrobiny soli wyrabiamy kruche ciasto na tartę. Przy wyrabianiu możemy dodać wody lub mąki, gdy ciasto będzie zbyt kleiste. Po zagniataniu wałkujemy ciasto i wykładamy do wysmarowanej masłem formy na tartę. Dopasowujemy do brzegów, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut, w temperaturze 200 stopni. W tym czasie mieszamy śmietankę z jajkami i mąką. Dodajemy szpinak, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na upieczony spód tarty wylewamy szpinakowe nadzienie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 25 minut.

Kasza jaglana z kalafiorem

Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka wody
1 kalafior
100 g koziego sera
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 szklanki śmietanki 30%
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
sól, pieprz

Przygotowanie:
Kalafiora gotujemy. Kasze jaglaną zalewamy wodą, dodajemy solą i gotujemy do czasu, aż kasza wchłonie całą wodę. Połowę kalafiora podsmażamy na maśle z bułką tartą. Pozostałą część kalafiora blendujemy razem ze śmietanką i doprawiamy do smaku. Na talerz nakładamy pure z kalafiora, na to kaszę jaglaną i na wierch podsmażony kalafior.

Faszerowana cukinia

Składniki:
2 cukinie
250 g ryżu
150 g sera pleśniowego
1 jajko
1/2 czerwonej papryki
sól, pieprz
szczypiorek

Przygotowanie:
Gotujemy ryż. Cukinię myjemy, przekrajmy na pół i wydrążamy część miąższu. Wydrążone wnętrze kroimy w kostkę. To samo robimy z papryką oraz serem. Dodajemy do masy jajko, ryż i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nadziewamy łódki z cukinii, i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 20 minut. Gotowe łódki posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy.

Kaszotto z pieczarkami

dieta

Składniki:
200 g kaszy gryczanej
7 dużych pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 l bulionu grzybowego
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka koperku
1 łyżka estragonu
1 łyżka majeranku
1/3 łyżeczki suszonego cząbru
sól, pieprz

Przygotowanie:
Cebulę razem z czosnkiem podsmażamy na maśle, następnie dodając następnie pieczarki. Do warzyw wsypujemy kaszę i prażymy. Zalewamy kaszotto połową bulionu, po wchłonięciu go przez kaszę dodajemy drugą połowę. Przed końcem gotowania dodajemy zioła i pozostałe przyprawy. Na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy. Kaszotto posypujemy świeżym koperkiem.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0 1 2