MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Przepisy na dania wegańskie


dania-weganskie

Weganizm kojarzony jest z dość radykalną dietą, co nie oznacza, że nie możemy przygotować równie pysznych dań bez produktów zwierzęcych. Poznajcie nasze przepisy na dania wegańskie.

Wegańska kuchnia

Weganizm to jedna z odmian wegetarianizm, z tą różnicą, że weganie nie jadają mięsa, nabiału oraz jaj. Dla jednych to tylko moda a dla innych sposób na zdrowe odżywianie i życie. Kuchnia wegańska pozwala na przygotowanie potraw, które mogą zwalczyć różne choroby i poprawić stan naszego zdrowia.

Ads code goes here

Przepisy na dania wegańskie

Wegańskie potrawy wcale nie muszą być pozbawione smaku. Warzywa, owoce czy kasze w odpowiednich połączeniach mogą stanowić wyśmienite dania, które zasmakują nie tylko miłośnikom kuchni wegańskiej. Nasze przepisy na dania wegańskie sprawdzą się w domowej kuchni.

Wegańskie placki ziemniaczane

Składniki:
10 dużych ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz, papryka

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dzięki temu będą chrupiące. Do ziemniaków dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mąką, dotrawiamy solą, pieprzem i ewentualnie papryką. Masę wykładamy łyżką na rozgrzaną patelnię, formując placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Składniki
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
1 łyżeczka soli

Farsz:
1 torebka kaszy gryczanej
1 cebula
300 g pieczarek
kasza manna
olej
sól, pieprz

Przygotowanie:
Do mąki dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto na pierogi. Pieczarki ścieramy na tarce, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na oleju przez 20 minut. Gotujemy kaszę gryczaną i wystudzoną łączymy z pieczarkami i cebulą. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy dodać kaszy manny, jeśli farsz za bardzo się lepi. Ciasto podsypujemy mąką, wałkujemy i wycinamy kółeczka. Nakładamy na nie farsz i lepimy pierogi. Gotowe, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.

Strony: 1 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij