zdrowotne właściwości kurkumy
Zdjęcie autorstwa Mareefe z Pexels

Jesień – to czas, kiedy spadają pomarańczowo-złote liście z drzew, a nasza odporność jest wystawiana na duże większe wyzwania ze względu na wszechobecne przeziębienia. Mając to na uwadze, warto przygotować się na spotkanie z wrogiem! Jak? My jako roślinny i naturalny catering dietetyczny stawiamy przede wszystkim na bogatą w witaminy i minerały dietę, a także korzystanie z innych dobrodziejstw natury. Jednym z nich jest kurkuma – przyprawa, m.in. o właściwościach przeciwzapalnych, wykazująca także cechy wspierające układ immunologiczny.

Kurkuma właściwości lecznicze

Żółtozłota przyprawa pochodząca z Indii, znana jako składnik mieszanki curry. Najczęściej występuje w formie sproszkowanej, ale spotkać ją można także w formie korzenia – wówczas wyglądem przypomina imbir. Nazywa się ją także, m.in. szafranem indyjskim, ostyżem długim czy domowym, a otrzymuje się ją właśnie z korzenia ostryżu.

Kurkuma bogata jest w bioaktywne związki chemiczne – posiada ich ponad 300! Są to, m.in. kurkumina, oleje eteryczne, glukoza, arabinoza czy różne minerały, które to przekładają się na jej niesamowite właściwości. Kurkuma wykazuje działania przeciwzapalne (zdarza się ją nazywać naturalnym antybiotykiem), przeciwbakteryjne, oczyszczające, a także antynowotworowe. Przyprawa ta stosowana była już setki lat temu w stanach zapalnych, chorobach pasożytniczych, chorobach układu oddechowego.

Dzięki swoim żółciopędnym właściwościom, kurkuma pobudza działanie wątroby, stosuje się ją także w zaburzeniach trawienia (biegunka, niestrawność, wzdęcia, wrzody) i chorobach jelit (wrzodziejące zapalenie jelita grubego).

Obecnie kurkuma poddawana jest wielu badaniom, znalazła także szerokie zastosowanie w kosmetyce – przede wszystkim dzięki jej właściwościom przeciwutleniającym i wpływaniu na procesy starzenia – nie bez powodu kurkuma nazywana jest również przyprawą długowieczności.

Dobroczynny wpływ kurkumy na ludzki organizm może nas jeszcze zaskoczyć. Na ten moment jednak mamy do przedstawienia kilka obiecujących faktów.

Kurkuma właściwości lecznicze

Zdjęcie autorstwa Nicole Michalou z Pexels

Fakt #1: kurkuma usprawnia procesy naprawcze mózgu

Tumeron – jeden ze związków występujących w kurkumie – działa pobudzająco na powstawanie nowych komórek nerwowych w mózgu. Dzięki niemu po przebytej chorobie, np. udarze, mózg ma szansę na dużo szybszą regenerację.  Inna substancja, występująca w kurkumie (BDMC) wpływa na oczyszczanie złogów białek, utrudniających przewodzenie sygnałów nerwowych w mózgu, a także odpowiedzialnych za obumieranie neuronów. Badacze biorą pod uwagę wykorzystanie tych związków w leczeniu, np. Alzheimera i udarów mózgu. Co więcej, w związku z wpływem kurkumy na funkcjonowanie neuroprzekaźników, pomocna i niezwykle skuteczna może okazać się także w leczeniu zaburzeń depresyjnych.

Fakt #2: kurkuma jako element profilaktyki i leczenia nowotworów

Kurkuma bogata jest w związki o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających, np. kurkumina czy polifenole. Stanowi to pewną podstawę do podejrzewania tej przyprawy o potencjalne możliwości profilaktyczne i lecznicze także w zakresie chorób nowotworowych. Ośrodki badawcze (Centrum Badań nad Rakiem im. Andersona w Huston, Centrum Nowotworów w Teksasie, publikacje w Anticancer Research) badają przeciwnowotworowe właściwości kurkumy, a ich wyniki są obiecujące.

Zaskakującą poprawę obserwuje się u pacjentek chorych na raka piersi, które tuż obok tradycyjnej kuracji stosują kurkumę – leczenie jest wówczas skuteczniejsze oraz mniej toksyczne dla organizmu. Co więcej, nie obserwuje się żadnych skutków ubocznych podczas leczenia tą magiczną przyprawą.

Warte uwagi jest również to, że szafran indyjski wpływa także na sposób agregowania się płytek krwi, a to chroni przed niebezpiecznymi zakrzepami. Kurkuma może zatem minimalizować ryzyko rozwoju miażdżycy i występowania zatorów w tętnicach.

kurkuma wspiera układ immunologiczny i walczy z infekcją

Zdjęcie autorstwa Karolina Grabowska z Pexels

Fakt #3: kurkuma wspiera układ immunologiczny i walczy z infekcją

Kurkumina – związek występujący w kurkumie – wpływa na poziom peptydu (CAMP). Peptyd ten jest pomocny w zapobieganiu infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym.

Ponadto, kurkuma nie tylko chroni przed infekcją, ale sprawdza się również podczas jej trwania. Wyniki badań publikowane w Magazynie Oncogene wykazują, że kurkuma jest na tyle silnie przeciwzapalna, że z powodzeniem może zastąpić popularne leki, np. aspirynę.

Kurkuma w codziennej diecie

Kurkuma posiada szereg zdrowotnych właściwości, których żal nie wykorzystać. Regularnie dodajemy jej do naszych dań w każdej z naszych diet, by uzbroić je w niezbędne do zdrowego funkcjonowania elementy. A jak Ty możesz korzystać z kurkumy na co dzień?

Kurkumę możesz kupić w formie sproszkowanej lub kłącza w zwykłym sklepie spożywczym czy przez Internet. Dostępna jest także w formie suplementu, zawierającego ekstrakt z kurkumy, kurkumę z dodatkiem pieprzu albo odizolowane jej składniki – głównie kurkuminę. Jako naturalny catering zdecydowanie wolimy wykorzystywać składniki w ich naturalnej formie, dlatego polecamy wykorzystywać kurkumę jako dodatek do dań (sosy do ryżu czy makaronu, zupy) albo do koktajli, zwiększając tym samym ich zdrowotne właściwości.

Badania pokazują, że dla profilaktyki wystarczy spożywać ¼ łyżeczki sproszkowanej kurkumy lub 6 mm złotego kłącza dziennie. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) za dopuszczalne dziennie spożycie kurkuminy i kurkumy uznaje odpowiednio 1 i 3 mg/kg mc.

Kurkuma kiepsko się jednak wchłania, dlatego, warto łączyć ją z piperyną (składnik pieprzu). Już odrobina wystarczy, by podnieść jej wchłanianie. Jeśli natomiast zależy Ci na maksymalnej przyswajalności, do codziennej dawki dodaj ¼ łyżeczki pieprzu – może wchłonąć się o 2000% lepiej!

Kurkuma w codziennej diecie

Zdjęcie autorstwa Mareefe z Pexels

Pomysł na jesienno-zimowy napar z imbirem i kurkumą

Na koniec podzielimy się z Wami naszym ulubionym i niezawodnym przepisem na zimową herbatkę jesienno-zimową z kurkumą. Napar jest prosty w przygotowaniu i udaje się za każdym razem, bez względu na proporcje składników. Składniki można zalać wrzątkiem lub trochę podgotować w rondlu. A mieszankę przygotowujemy z:

  • Kilku plasterków imbiru,
  • Szczypty cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki kurkumy (lub 6 mm świeżego kłącza),
  • Odrobiny pieprzu,
  • Plastra cytryny.