Składniki

  • 2 filety ze skórą z piersi kaczki
  • 8 cienkich marchewek
  • szczypta suszonego tymianku,rozmarynu i szałwi
  • kawałek liścia laurowego
  • pieprz,sól
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • 3 łyżki marsali
  • pół szklanki rosołu warzywnego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki zielonych oliwek bez pestek
  • łyżeczka masła i łyżka oliwy

Opis wykonania

1. Ostrym nożem ponacinaj w kratkę skórkę na filetach z kaczki.
2. Rozgrzej masło z oliwa i przez 15 minut smaż mięso,najpierw na stronie ze skórką.Następnie przewróć na drugą stronę, posyp pieprzem i solą i smaż 10 minut.Odstaw w ciepłe miejsce.
3. Obraną marchewkę poprzekrawaj wzdłuż na 4 częsci.
4. Na pozostałym ze smażenia mięsa tłuszczu obsmaż lekko marchewkę,dodaj zioła,sok pomarańczowy, rosół i przecier.Gotuj 10 minut.
5. Pokrój pierś kaczki w plastry,wyłóż na nie marchew na wierzchu poukładaj oliwki i od razu podawaj.

Smacznego!!!