Składniki
Składniki
- olej roślinny do smarowania
- 2 łyżki gorącej wody
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 500 ml smietany kremówki (lub sojowej)
- 45 g cukru pudru
- laska wanilii
- skórka z połowy limonki
- 340 g świeżych wiśni lub 400 g z puszki odsączonych
- 2 łyżki konfitury wiśniowej
- 3 łyżki wodu (lub sosu z puszki)
- sok z połowy limonki
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki brandy
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania
Opis wykonania
4 kokilki lub foremki lekko nasmarować olejem; do miseczki przelać wodę i wsypać żelatynę – odstawić na 5 min.
1/2 śmietany wlać do rondla, dodać cukier, wanilię, skórkę z limonki, pogrzać na małym ogniu mieszając do rozpuszczenia cukru; doprowadzić do wrzenia, wymieszać żelatynę aż całkiem się rozpuści – odstawić do ostygnięcia
ubić lekko resztę śmietany i dodać do reszty, wymieszać i przełożyć do foremek i schłodzić do stężenia masy;
polewa – wiśnie w rondlu wymieszać z konfiturą, wodą / sosem z puszki, cukrem pudrem, sosem z limonki i pogrzać aż wiśnie puszczą sok, świeże lub mrożone wiśnie gotować 3 min. tak, by nie straciły kształtu; brandy zmieszane z mąką kukurydzianą dodajemy do sosu i mieszamy na ogniu, aż będzie gęsty, gotujemy 1 min., przelewamy do miski i studzimy
deser przed podaniem przełożyć na talerzyki, polać sosem wiśniowym
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 30 min.
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 4