Przepisy

Pleśniak

Składniki

Składniki

  • masło/margaryna (kostka)
  • 3 szklanki mąki
  • 4 jaja
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • powidła śliwkowe lub świeże śliwki
Sposób przygotowania

Opis wykonania

Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, dodać „Kasię, żółtka, 1/2 szklanki cukru i cukier waniliowy. Szybko wyrobić ciasto i włożyć na ok. godz. do lodówki.
Ciasto podzielić na 3 części, do jednej z nich wgnieść kakao.
Na wysmarowanej tłuszczem tortownicy (lub wyłożonej papierem do pieczenia) ułożyć jedną, jasną część ciasta, posmarować powidłami lub ułożyć na niej owoce.
Na tę warstwę zetrzeć na tarce (na „pazurkach”) drugą, jasną część ciasta.
Następną warstwą będzie piana z białek, ubitych z 1/2 szkl. cukru. Na pianę zetrzeć ostatnią, trzecią część ciasta. Piec ok. 40 minut w temp. 200’C.
Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 50 min.

Poziom trudności: średni

Liczba porcji: 20

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *