Składniki

  • 400 ml mleka kokosowego BIO (z puszki)
  • 170 g mąki pszennej, przesianej
  • 2 lub 3 pełne łyżki cukru pudru
  • łyżeczka soku z limonki
  • drobne wiórki kokosowe – 2 łyżki
  • łyżka syropu klonowego do polania naleśników
  • duże naturalne płatki kokosowe do dekoracji
  • olej do smażenia
  • brzoskwinie z puszki, 2 banany

Opis wykonania

przepis dla alergików – bez mleka, jaj

Mleczko kokosowe wymieszać z cukrem pudrem przy pomocy miksera lub rózgi
Dodać przesianą mąkę, dobrze wymieszać do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego
Dosypać wiórki kokosowe i wlać sok z limonki
Ciasto ma mieć lejącą, ale dość gęstą konsystencję, jeśli jest zbyt gęsta należy delikatnie dodać niedużą ilość chłodnej wody lub mleko kokosowe
Rozgrzać patelnię, najlepiej o średnicy ok. 20cm (mała)
Dodać odrobinę oleju i smażyć naleśniki na średnim ogniu (grubsze niż z mleka krowiego), przewracając delikatnie na drugą stronę
Wyłożyć naleśniki na talerz, dodać do nich wcześniej przygotowane owoce (brzoskwinie z puszki pokrojone w cienkie kawałki, banany pokrojone w plasterki), polać syropem klonowym lub oprószyć cukrem pudrem, udekorować płatkami kokosowymi
Naleśniki podawać ciepłe, najlepiej zaraz po usmażeniu, smakują bardzo dobrze także w wersji na zimno. Można je odgrzewać.
Wskazówki:
Ciasto naleśnikowe z mleczka kokosowego jest delikatniejsze i należy nie spieszyć się z jego odwracaniem podczas smażenia, niech się dobrze zrumieni. Nie może też być zbyt rzadkie ponieważ podczas smażenia nie uda się go przewrócić na drugą stronę (przyklei się do patelni).