Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g drobnego cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 2 płaskie łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 125 g margaryny bezmlecznej
  • 3 dojrzałe (z brązową skórką) banany
  • 3 łyżki mleka ryżowego
  • 1 łyżka soku z limonki

Opis wykonania

przepis dla alergików – bez jajek, bez mleka krowiego

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i sodę, wymieszać
Banany obrać, pokroić na drobne kawałki, zmiażdżyć tworząc jednolitą masę, dodać mleko i sok z limonki
Margarynę roztopić, schłodzić utrzeć z brązowym cukrem, dodać ekstrakt z wanilii i masę bananową, dobrze wymieszać (zrobiłam to mikserem)
Dodać mąkę z proszkiem i sodą i dobrze wymieszać
Przygotować jednorazową foremkę do pieczenia (patrz zdjęcie), wysmarować ją margaryną bezmleczną i obsypać bułką tartą
Przełożyć ciasto do foremki
Rozgrzać piekarnik do 180°C, wstawić ciasto, piec ok. 40 minut aż będzie dobrze rumiane z wierzchu
Przed wyjęciem z piekarnika można jeszcze sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem, musi być suchy