Obiad Przepisy

Muszle po bolońsku

Składniki

  • 50 dag makaronu duże muszle
  • 40 dag dowolnego mięsa mielonego
  • puszka krojonych pomidorów w zalewie
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • 3 łyżki oleju

Opis wykonania

1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Cebulę pokrój w małą kostkę i podsmaż na reszcie oleju. Dodaj mięso, rozgnieciony czosnek dopraw octem, solą i pieprzem. Smaż mieszając ok. 5 minut. Zalej pomidorami, przykryj, dopraw oregano, bazylią. Duś ok. 25 minut na wolnym ogniu.

2. Odcedzone i przelane zimną wodą muszle, napełnij mięsnym farszem. Ułóż w formie do zapiekania, podlej resztą sosu i zapiekaj 10 minut w temperaturze około 170 stopni C.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *