Składniki

  • 8 małych żeberek
  • sól i pieprz
  • 150 g ketchupu
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 większa pierś indyka
  • 3 łyżki sosu barbecue
  • 6 liści szałwii
  • 4 cukinie
  • 8 parówek
  • 16 plastrów boczku wędzonego

Opis wykonania

1. Żeberka gotujemy 20 minut w osolonej wodzie, następnie je wyjmujemy i odsączamy. Ketchup mieszamy z miodem, z sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Tak powstałą marynatą nacieramy żeberka i odstawiamy na 8 godzin do lodówki.

2. Pierś indyka myjemy i osuszamy. Następnie kroimy je na 8 części, które zbijamy lekko tłuczkiem. Sos barbacue, sól, pieprz i posiekane listki szałwii mieszamy i nacieramy tym indyka. Każdą z części składamy na pół owijamy boczkiem, spinamy wykałaczką lub igłą do szaszłyków.

3. Cukinię myjemy i suszymy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie na 8 części, które lekko w środku wydrążamy. W wydrążone w cukinii miejsca wkładamy parówki i całość owijamy plastrami wędzonego boczku. Spinamy wykałaczką lub igłą do szaszłyków. Wszystkie przygotowane produkty układamy na rozgrzanym ruszcie i przekładając od czasu do czasu, grillujemy około 30 minut. Podajemy z dowolnymi sałatkami i sosami np. czosnkowo-ziołowym.

Smacznego !!!