Składniki

  • 2 bulwy kopru włoskiego
  • 8 filetów z makreli
  • pomarańcza
  • kieliszek białego wina
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • łyżka świeżego oregano
  • sól
  • pieprz
  • łyżka świeżej mięty

Opis wykonania

Bulwy kopru przekroić wzdłuż na połowę i dziesięć minut gotować w osolonej wodzie ,wyjąć i pokroić w plastry centymetrowej grubości.
Usunąć ości z filetów.
Obrać pomarańczę ,pokroić na plasterki i razem z rybą oraz koprem ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym.
Polać białym winem i sokiem z pomarańczy.
Doprawić skórką z pomarańczy,oregano,solą i pieprzem.
Zapiekać przy 180 stopniach przez 20 minut.
Ułożyć rybę na podgrzanym półmisku , zagotować sos,doprawić według uznania i polać potrawę.
Posiekać drobno miętę i posypać całość.

Bardzo żałuję ,że nie zrobiłam zdjęcia tej potrawie, ale uwierzcie na samą myśl o niej dostaje ślinotoku 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here