Składniki

  • 8 jabłek
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 margaryna ( najlepiej schłodzona, może być z zamrażalnika lub po prostu z lodówki)
  • cynamon

Opis wykonania

Obrać jabłka i zetrzeć na dużych oczkach (podzielić na 2 części).Jabłek nie wyciskać z soku.
Wymieszać razem: cukier, mąkę i kaszę – trzeba je potem podzielić na 3 części.
W tortownicy lub brytfance (proponuję wyłożyć papier żeby nie wyleciał sok i za ten papier po przestygnięciu można wyciągnąć ciasto)wyłożonej papierem do pieczenia.
Posypujemy na dno tortownicy wymieszane sypkie składniki (tak żeby przykryć dno, ta warstwa sypkiego ciasta jest najgrubsza), na to warstwa jabłek, na to posypać cynamon, potem znów sypkie ciasto (już nie musi dokładnie przykrywać jabłek), potem znów jabłka, cynamon i na koniec sypkie ciasto (ta warstwa może być najuboższa). Na koniec na wierzch zetrzeć margarynę na tarce na dużych oczkach, rozprowadzić w miarę równomiernie.
Wstawić do piekarnika na 170-180 st. na ok 1 godz. to też zależy.
Kolor ma być złoty i delikatnie przypieczony.