Przekąska Przepisy

Łódeczki z jajek i cykorii

Składniki

  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka kukurydzy z puszki
  • 1 łyżka zmielonego groszku
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka octu
  • sos tabasco, sól jodowana
  • papryka mielona
  • cukier lub słodzik
  • 4 listki cykorii
  • 2 oliwki
  • 1 łyżeczka rzeżuchy

Opis wykonania

1. Jajko obrać i pokroić w kostkę. Pomidory umyć, drobno pokroić, usuwając zielony rdzeń. Wymieszać ze sobą jajko, kawałki pomidorów, kukurydzę i zielony groszek.

2. Z oleju, octu, sosu tabasco, soli, papryki i rzeżuchy zrobić sos do sałatki. Posłodzić cukrem lub słodzikiem.

3. Sos do sałatki dodać do masy jajeczno-warzywnej, dobrze wymieszać. Umyte listki cykorii wypełnić masą. Przybrać drobno posiekanymi oliwkami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0