Przepisy Zupa

Zupa kremowa z porów z ziarnami zbóż

Składniki

  • 1 mały por
  • 1 łyżeczka oleju kukurydzianego
  • 1/2 dymki
  • 2 łyżki łuskanego zboża np. orkiszu
  • 200 ml wywaru warzywnego
  • sól jodowa, pieprz
  • 1/4 pęczku szczypiorku
  • 2 łyżki skondensowanego mleka
  • 1 czubata łyżka twarogu o zmiejszonej zawartości tłuszczu

Opis wykonania

1. Por oczyścić i przekroić na pół. Dokładnie go umyć i wysuszyć, a następnie pokroić w plasterki. Olej rozgrzać w garnku. Krótko poddusić w nim por i drobno pokrojoną dymkę. Kilka plasterków pora odłożyć.

2. Do garnka dodać zboże i wywar warzywny. Całość gotować około 20-30 minut. Dodać trochę soli, pieprzu i posiekany szczypiorek.

3. Skondensowane mleko wymieszać ze świeżym serem. Zupę zmiksować, jeszcze raz przyprawić, połączyć z mieszanką serowo-mleczną.

Potrawę podawać przybraną pozostałymi plasterkami porów.

Rada

Zamiast pora można użyć marchew, paprykę, brokuły albo kapustę włoską.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *