Składniki

  • 6 kotletów schabowych z kostką
  • 10 dag płatków migdałowych
  • szklanka słodkiego deserowego wina
  • 4 łyżki oliwy
  • sól,pieprz

Opis wykonania

1. Kotlety włóż do plastikowej torebki i lekko zbij tłuczkiem do mięsa, nadając im ładny kształt. Posyp solą i pieprzem.

2. Rozgrzej na patelni oliwę i smaż kotlety najpierw na silnym ogniu a potem na mniejszym, aby usmażyły się także przy kostce. Następnie odłóż je na półmisek i nakryj przykrywką, aby nie wystygły.

3. Na tłuszcz pozostały na patelni wsyp migdały i smaż mieszając kilka minut, po czym dodaj wino i chwile razem gotuj.

4. Polej sosem kotlety ułożone na półmisku.

Podawaj z bułką albo grzankami posmarowanymi czosnkiem lub z ryżem i surówka.