SPORT Życie z alergią

Kiedy wysiłek powoduje reakcje alergiczne

Kiedy wysiłek powoduje reakcje alergiczne

Czym jest EIA i FDEIA? Skróty te pochodzą od ang. Exercise-Induced Anaphylaxis (EIA) czyli anafilaksja indukowana wysiłkiem i Food-Dependent Exercise-Induced Anaphylaxis (FDEIA) czyli anafilaksja związana z wysiłkiem i spożywanym pokarmem.

Objawy tych chorób alergicznych mogą wystąpić po lub w trakcie wysiłku fizycznego.

W skali globalnej szacuje się, że EIA występuje u 0,03% populacji, a FDEIA u 0,017%. Ich objawy są typowe dla uczuleń: pokrzywka, świąd, obrzęk, zaczerwienienie skóry czy duszności.

Reakcje mogą wystąpić w trakcie wysiłku, ale też po jego zakończeniu, istnieje też możliwość odwrotnej kolejności – najpierw wysiłek, a potem alergizujące pożywienie.

Kto i czym jest zagrożony?

Kiedy wysiłek powoduje reakcje alergiczneNa EIA i FDEIA najbardziej narażone są osoby młode, rzecz jasna uprawianie sportu również jest czynnikiem predestynującym do zapadalności na nie. Stwierdzono także, że oba schorzenia występują rodzinnie, a nieco częściej dotykają mężczyzn.

Jednocześnie wraz ze zwiększeniem użytkowania kwasu acetylosalicylowego (głównie w postaci leków nasercowych) coraz więcej przypadków notuje się wśród osób starszych, ponieważ ten składnik stymuluje organizm do specyficznych reakcji na spożyte wcześniej pokarmy.

Aby doszło do FDEIA niezbędne są dwa czynniki – spożycie pokarmu, na który po wysiłku zareagujesz alergicznie i wysiłek. Osoby cierpiące na tę rzadką chorobę po samym wysiłku lub tylko zjedzeniu uczulającej potrawy nie będą miały objawów alergicznych. Ważne jest też, że wysiłek musi nastąpić natychmiast po posiłku, najpóźniej do 2 godzin.

Rodzaje alergenów w FDEIA

Wciąż nie poznano dokładnego czynnika związanego na pewno z wysiłkiem fizycznym, który wywołuję rozpad komórek tucznych, a w efekcie reakcje alergiczne.

Kiedy wysiłek powoduje reakcje alergiczneZ pewnością w trakcie wysiłku zwiększa się wchłanianie w jelitach, co potęgowane jest wspomnianym już kwasem acetylosalicylowym. Do najczęstszych alergenów w FDEIA w populacji japońskiej, o której w kwestii tej jednostki chorobowej wiadomo najwięcej, zalicza się pszenicę i owoce morze – kraby i krewetki, na obszarze Ameryki Północnej to także owoce morze, ale i seler, brzoskwinie oraz alkohol. W Europie natomiast są nimi zwykle pomidory, orzeszki ziemne i zboża.
(BZ)

Komentarze

Kate

8 lat temu

I ja to mam….. :(:(

Komentarze są wyłączone.