Kiedy wysiłek powoduje reakcje alergiczne

Aby doszło do FDEIA niezbędne są dwa czynniki – spożycie pokarmu, na który po wysiłku zareagujesz alergicznie i wysiłek. Osoby cierpiące na tę rzadką chorobę po samym wysiłku lub tylko zjedzeniu uczulającej potrawy nie będą miały objawów alergicznych. Ważne jest też, że wysiłek musi nastąpić natychmiast po posiłku, najpóźniej do 2 godzin.

Rodzaje alergenów w FDEIA

Wciąż nie poznano dokładnego czynnika związanego na pewno z wysiłkiem fizycznym, który wywołuję rozpad komórek tucznych, a w efekcie reakcje alergiczne.

Kiedy wysiłek powoduje reakcje alergiczneZ pewnością w trakcie wysiłku zwiększa się wchłanianie w jelitach, co potęgowane jest wspomnianym już kwasem acetylosalicylowym. Do najczęstszych alergenów w FDEIA w populacji japońskiej, o której w kwestii tej jednostki chorobowej wiadomo najwięcej, zalicza się pszenicę i owoce morze – kraby i krewetki, na obszarze Ameryki Północnej to także owoce morze, ale i seler, brzoskwinie oraz alkohol. W Europie natomiast są nimi zwykle pomidory, orzeszki ziemne i zboża.
(BZ)