Składniki
  • Sos pomarańczowy
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/8 łyżeczki imbiru
  • gorący ugotowany ryż
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka mandarynek
Sposób przygotowania

1. Rozgrzewamy grill. Z kurczaka usuwamy tłuszcz i skóre, płóczemy i osuszamy. Mięso układamy na ruszcie umieszczonym na wysokości około 10 cm nad zródłem ciepła . Grilujemy przez około 35-40 minut, aż kurczak będzie miękki. Co 10 minut odwracamy go na drugą stronę. W trakcie grilowania mięso można skrapiać oliwą z oliwek. W miedzy czasie przygotowujemy sos.

2. Do garnuszka wciskamy sok z mandarynek, miąższ zachowujemy. Dodajemy sok pomarańczowy i mąkę doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 minuty.
3. Zdejmujemy z ognia dodajemy miąższ z mandarynek, migdały, sok z cytryny i przyprawy.

4. Dodajemy do gorącego kurczaka.

Smacznego

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 40 min.

Poziom trudności: średni

Liczba porcji: 1

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.