Alergie pokarmowe GLUTEN

Gluten w diecie niemowlaka

Gluten w diecie niemowlaka

Po sześciomiesięcznym okresie karmienia niemowlęcia mlekiem przychodzi chwila, w której zacząć należy podawać nowe posiłki – warzywa, kaszki czy biszkopty. To moment trudny i stresujący zarówno dla mamy, jak i dla dziecka, które musi nauczyć się jedzenia w nowy sposób. Przyzwyczaić do nowej konsystencji i polubić nowy smak.

Mama zwykle ma świadomość istniejącego zagrożenia alergią, czy jak w przypadku glutenu – dodatkowo celiakią. Mając na uwadze wszystkie zagrożenia, podawanie posiłków zawierających gluten przeprowadza się etapami. Jest to tzw. ekspozycja na gluten.

Gluten w diecie niemowlaka

Odbywa się ona trochę inaczej u dzieci karmionych naturalnie i tych karmionych mlekiem modyfikowanym.

U karmionych piersią

Podawanie glutenu zaczyna się w 5 m-cu życia. Podaje się 2-3 g glutenu na 100 ml posiłku przez 2 miesiące. Jeśli nie wystąpią żadne niepożądane reakcje od 7 miesiąca można podawać pełne posiłki glutenowe.

U dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym ekspozycja zaczyna się w 6 m-cu i podobnie podaje się 2-3 g glutenu na 100 ml posiłku przez 2 miesiące. Później przez miesiąc podaje się 6 g glutenu na 100 ml posiłku. Ale już od 6-7 m-ca można zacząć podawać pełne posiłki glutenowe (do 2011 r. zalecało się ostrożność we wprowadzaniu przed 9 miesiącem życia).

Po co ta ostrożność

Częstą reakcją małego organizmu na gluten jest jego nietolerancja. Może się ona przejawiać alergią, która dotyka 10-25% osób z alergią pokarmową lub celiakią – stałą nietolerancją glutenu.

Nietolerancja glutenu to dokładnie nietolerancja gliadyny. Może prowadzić do uszkodzenia kosmków jelitowych i w efekcie do celiakii.

Objawy celiakii to:

  • przewlekłe biegunki
  • wzdęcia,
  • niedobór masy ciała
  • bóle brzucha i wymioty.

Gluten w diecie niemowlaka

 

Choroba może też przebiegać w pierwszym okresie bezobjawowo i ujawnić się dopiero w późnym dzieciństwie lub w młodości. Niestety – zostaje na całe życie.

Z alergii na gluten dzieci często wyrastają. Jej objawy dotyczą przede wszystkim skóry – to swędzące wysypki lub szorstkie plamy. Dolegliwości żołądkowe zdarzają się równie często. Czasem układ oddechowy też nie pozostaje obojętny i pojawiają się katar, duszności lub kaszel.

Dlatego tak ważne są te trzy kolejne miesiące życia dziecka, dokładne stosowanie wielkości glutenowych posiłków i czas ekspozycji, no i oczywiście uważna obserwacja maleństwa.
(MF)

Komentarze

Alina

4 lata temu

czy niemowlęciu można podać serek naturalny Bieluch?

Zostaw komentarz

0 1