Żyto

Nadwrażliwość na gluten zwana jest enteropatią (w tym jedną z jej odmian, wrodzoną i nieuleczalną – celiakią).

Choroba ta jest autoimmunologiczna i rozwija się, gdy układ odpornościowy reaguje nieprawidłowo na gluten. To nieprawidłowa odpowiedź nie wiąże się z IgE i nie jest uznawana za alergię pokarmową.
Gluten zatrzymuje dwutlenek węgla podczas fermentacji ciasta/ wyrobu pieczywa.

Objawy nietolerancji

poza biegunką, mogą nimi być zmiany skórne takie jak wysypki czy szorstkie plany oraz problemy z układem oddechowym np. duszności, kaszel czy katar.

Nietolerancję tego składnika ma 1% wszystkich ludzi, którzy do końca życia muszą pozostać na ścisłej diecie bezglutenowej, unikając:

  • chlebów i bułek,
  • płatków zbożowych,
  • kawy zbożowej,
  • większości serów,
  • śmietan i jogurtów,
  • wędlin,
  • pasztetów,
  • zup i sosów w proszku,
  • majonezów,
  • musztard,
  • gotowych deserów,
  • nadziewanych czekolad,
  • cukierków
  • piwa.