Alergie pokarmowe GLUTEN
Gluten – nadwrażliwość na kiełki i zboża to nie alergia

Nadwrażliwość na gluten zwana jest enteropatią (w tym jedną z jej odmian, wrodzoną i nieuleczalną – celiakią).
Choroba ta jest autoimmunologiczna i rozwija się, gdy układ odpornościowy reaguje nieprawidłowo na gluten. To nieprawidłowa odpowiedź nie wiąże się z IgE i nie jest uznawana za alergię pokarmową.
Gluten zatrzymuje dwutlenek węgla podczas fermentacji ciasta/ wyrobu pieczywa.
Objawy nietolerancji
poza biegunką, mogą nimi być zmiany skórne takie jak wysypki czy szorstkie plany oraz problemy z układem oddechowym np. duszności, kaszel czy katar.
Nietolerancję tego składnika ma 1% wszystkich ludzi, którzy do końca życia muszą pozostać na ścisłej diecie bezglutenowej, unikając:
- chlebów i bułek,
- płatków zbożowych,
- kawy zbożowej,
- większości serów,
- śmietan i jogurtów,
- wędlin,
- pasztetów,
- zup i sosów w proszku,
- majonezów,
- musztard,
- gotowych deserów,
- nadziewanych czekolad,
- cukierków
- piwa.
Gdy nie mamy pewności, czy w składzie kupowanego przez nas produktu nie ma glutenu warto ograniczać zakupy do tych, które na opakowaniach mają znak przekreślonego kłosa.
Wytwarzanie przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi powoduje uszkodzenie kosmków w jelitach.
Podstawa diety bezglutenowej
to ryż i płatki ryżowe, kasza i mąka jaglana i gryczana, soja, kukurydza, proso, fasola czy groch. Dieta bezglutenowa cechuje się tym, że mało jest w niej błonnika, co może powodować zaparcia i wzdęcia. Problem ten rozwiążą warzywa i owoce bogate w błonnik np. jabłka.
Jeśli dzieci nie mają nietolerancji na gluten to można im podawać produkty z glutenem już od 6 m-ca życia. Celiakia objawia się u dzieci w drugim roku życia. Dzieci z celiakią czyli nietolerancją wrodzoną wolniej rosną, są bardzo szczupłe, wręcz chude, mają sterczący brzuch i zachowują się albo apatycznie albo przeciwnie – bardzo nerwowo, agresywnie.
Jak zdiagnozować celiakię?
Niezwłocznie należy wykonać analizę krwi na przeciwciała gliadynowe oraz zrobić biopsję jelit.
« Alergia na leki