SPORT Życie z alergią
Dieta sportowca z alergią

Otylia Jędrzejczak, Leszek Blanik czy Robert Korzeniowski są znanymi sportowcami z astmą. Ale także nasza czołowa kolarka górska – Maja Włoszczowska – ma problemy z alergią, pokarmową i na pyłki roślin.
Mimo, iż intensywnie trenuje nie może spożywać mięsa, mleka, produktów z mąki, jaj i wielu warzyw – wszystkiego, co składało się na dietę sportowca.
Jedzenie wyczynowej kolarki, bazowało na wołowinie, drobiu i makaronach. Obecnie musiała wyeliminować te składniki i zastąpić dziczyzną, ryżem i kaszą gryczaną.
Pszenica i mięso – dieta sportowca z alergią
Największym problemem zawodowych sportowców, biegaczy, triathlonistów czy właśnie kolarzy jest alergia na gluten – potrawy z mąki pszennej, który zmusza do rezygnacji z podstawy diety sportowców czyli makaronu z mąki pszennej. Ci, którzy tak jak Maja nie mogą jeść także wołowiny pozbawiają się źródła białka, witamin z grupy B oraz karnityny (występującej w mięsie i rybach).
Unikaj w diecie
Dietetycy i alergolodzy przestrzegają wszystkich alergików z alergią pokarmową przed –
- regularnym jedzeniem dodatków do żywności, głównie z glutaminianem sodu (w sosach w słoikach czy w proszku, zupach w proszku, fast-foodach, kostkach i bulionetkach rosołowych),
- przyjmowaniem siarczanów – w winie, sokach owocowych, owocach suszonych – popularnych w batonach energetycznych, napojach gazowanych, w tym w niektórych izotonikach
jedzeniem zawierającym tartrazynę (żółty barwnik E-102)
- przyjmowaniem soli – powoduje wzrost stężenia sodu, prowadzący do skurczów mięśni otaczających drogi oddechowe i zatrzymania płynów w organizmie, co utrudnia oddychanie,
- kwasów omega-6 (są w oleju słonecznikowym, olej kukurydzianym, orzeszkach ziemnych, tłustych produktach mlecznych) – przyjęty w nadmiernej ilości osłabia układ odpornościowy
- produktami wzmagającymi wydzielane śluzu – jogurty, mleko, cukier, biały ryż
- produktami ciężkostrawnymi, których wszyscy rozsądni sportowcy i tak unikają na co dzień – ale wydzielanie kwasu żołądkowego wzmaga przyjmowanie nie tylko smażonych produktów spożywczych, także mocnej kawy i herbaty, alkoholi oraz wysoko przetworzonej żywności
Dołącz do menu…
- magnez – wytracający się podczas treningów, redukuje stan zapalny, ułatwia spokojny sen, także astmatykom (w orzechach, awokado, pestkach słonecznika, ciemnym kakao, płatkach zbożowych)
- antyoksydanty (selen, cynk, likopen, witamina C, E, beta-karoten) – zwalczające wolne rodniki, zapobiegające niszczeniu zdrowych komórek i wzmacniające kondycję błony śluzowej (są w owocach cytrusowych, jagodach acai, natce pietruszki, papryce, marchwi, brokułach, przetworzonych pomidory, orzechach brazylijskich, morelach, mango, szpinaku, kaszy gryczanej)
- kwasy tłuszczowe omega-3 – niezbędny składnik zdrowej diety, pomagają redukować stan zapalny; są w tłustych rybach, skorupiakach, soi)
- antybakteryjne – czosnek, cebula i imbir – wzmacniające silnie układ odpornościowy i chroniące organizm przed bakteriami,
- bioflawonoidy jak kwercetyna, która chroni płuca i hamuje wydzielanie histaminy (są w owocach leśnych, jabłkach, cebuli)
« Tlenoterapia dla pływaków z astmą