Dieta sportowca z alergią

Dołącz do menu…

  • magnez – wytracający się podczas treningów, redukuje stan zapalny, ułatwia spokojny sen, także astmatykom (w orzechach, awokado, pestkach słonecznika, ciemnym kakao, płatkach zbożowych)
  • antyoksydanty (selen, cynk, likopen, witamina C, E, beta-karoten) – zwalczające wolne rodniki, zapobiegające niszczeniu zdrowych komórek i wzmacniające kondycję błony śluzowej (są w owocach cytrusowych, jagodach acai, natce pietruszki, papryce, marchwi, brokułach, przetworzonych pomidory, orzechach brazylijskich, morelach, mango, szpinaku, kaszy gryczanej)
  • kwasy tłuszczowe omega-3 – niezbędny składnik zdrowej diety, pomagają redukować stan zapalny; są w tłustych rybach, skorupiakach, soi)
  • antybakteryjne – czosnek, cebula i imbir – wzmacniające silnie układ odpornościowy i chroniące organizm przed bakteriami,
  • bioflawonoidy jak kwercetyna, która chroni płuca i hamuje wydzielanie histaminy (są w owocach leśnych, jabłkach, cebuli)