Czereśnie bywają zdradliwe

Czereśnie nie są tak zdrowe jak truskawki, składają się głownie z wody (aż w 80%) i mają tę zaletę, że nie tuczą. Dobrze jednak regulują żołądek i usuwają fermentację gnilną.

Zawierają także dość dużo potasu, który usuwa z organizmu nadmiar soli – stąd dobrze wpływają na serce, nerki i stawy. Witamina B5 w ich składzie wspomaga zaś leczenie artretyzmu, a kwasy owocowe z witaminami A i C oczyszczają i odtruwają organizm, poprawiają stan i wygląd skóry.

Dzięki obecności bioflawonoidów czerwone czereśnie są przeciwutleniaczami, zwalczającymi wolne rodniki.

Mają w składzie również wapń, żelazo i duże dawki jodu (330 mg w 100 g), wzmagające produkcję hormonów tarczycy, które regulują przemianę materii.

Są także pomocne w walce z artretyzmem, opuchnięciami stawów i chorobami pęcherza moczowego.

Niepożądane reakcje krzyżowe

W Europie Środkowej i Północnej nadwrażliwość na czereśnie jest powodowana czynnikami krzyżowymi (reakcje krzyżowe) z pyłkiem brzozy. Powoduje reakcje w jamie ustnej i gardle – swędzenie, wysypkę, rzadziej opuchlizny i problemy z oddychaniem.

Objawy

Czereśnie bywają zdradliweAlergia na czereśnie objawia się głównie w obrębie jamy ustnej, poprzedzona nieżytem nosa, który może powodować nadwrażliwość na pyłki chwastów. Alergeny zawarte w czereśni mogą wywoływać pokrzywkę, jak również – choć rzadziej – choroby atopowe i astmę.

Zapobieganie

Alergię powodowaną przez czereśnie można złagodzić lub doprowadzić do jej ustąpienia przez eliminację owoców z naszej diety. Ważne, aby przed wysiłkiem fizycznym nie spożywać pokarmów, na który jesteśmy uczuleni, gdyż okazuje się, że nietolerancja naszego organizmu na czereśnie wówczas nasila się.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here