dieta-bezglutenowa

Coraz częściej słyszymy o różnych dietach, także tych bez glutenu. Dieta bezglutenowa – kiedy należy ją stosować?

Odżywianie alergika

W czasach licznych alergii i nietolerancji pokarmowych, powstają różne diety, które mają ułatwić odżywianie alergików. Specjalne produkty, ekologiczne warzywa i owoce oraz rygorystyczne jadłospisy – a wszystko to z myślą o osobach, które mają problemy z przyjmowanymi pokarmami. Jedną z diet, która staje się coraz bardziej popularna wśród uczulonych i nie tylko jest dieta bezglutenowa. Czym się charakteryzuje i kiedy należy ją stosować?

Dieta bezglutenowa

Gluten to białka zbożowe, które występują w pszenicy, jęczmieniu, owsie i życie. Dieta bezglutenowa polega na wyeliminowaniu z codziennego jadłospisu glutenu, czyli wszystkich produktów, które zawierają szkodliwe dla alergika białka zbóż. Dieta ta jest stosowana u osób z celiakią, czyli nietolerancją glutenu oraz z nadwrażliwością na tę substancję. Zboża znajdują się w wielu dostępnych produktach, co wymaga szczególnej ostrożności u osób uczulonych. Nawet w przypadku alergii tylko na jedno z wymienionych białek można wprowadzić dietę bezglutenową.

Produkty bez glutenu

Skoro gluten znajduje się w tak wielu produktach spożywczych, co mają jeść alergicy? Istnieją naturalne pokarmy, które nie zawierają tego białka, więc są bezpieczne dla osób, które nie mogą spożywać glutenu. Należą do nich kukurydza, ryż, soja, ziemniaki, amarantus, orzechy, warzywa strączkowe oraz owoce. Gluten znajdziemy przede wszystkim w pieczywie i makaronach, ale producenci produktów wychodzą naprzeciw potrzebom alergików. Powstaje coraz więcej produktów bezglutenowych, które znajdziemy w sklepach. Chleb czy ciastka to tylko niektóre z nich. Tego typu jedzenie kupimy nie tylko w małych i ekologicznych sklepach, ale coraz częściej w dużych supermarketach.

Zakazana lista

produkty-bez-glutenu

Lista produktów zawierających gluten jest bardzo długa. Zaliczamy do nich nie tylko produkty zbożowe. Szkodliwe białko jest częstym składnikiem wędlin, przetworzonych dań gotowych, sosów i zup w proszku, chipsów, jogurtów owocowych czy czekolady. Gluten możemy znaleźć również w kawie czy herbacie oraz w mieszankach przypraw. Osoby na diecie bezglutenowej muszą sprawdzać dokładnie skład produktów podczas zakupów. Dzięki temu unikną objawów alergii czy nietolerancji pokarmowej.

Dietę bezglutenową można stosować w różnych przypadkach. Odżywianie polegające na eliminacji z codziennej diety glutenu, wcale nie musi być uciążliwe, także dla naszej kieszeni. Wystarczy dobór właściwych produktów, dzięki którym będziemy spokojni i zachowamy zdrowie.