Przepisy

Ciasto marchewkowo-ananasowe

Składniki
  • 125 g bezmlecznej margaryny lub masła z koziego mleka plus odrobina do wysmarowania blaszki
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki substytutu jaja wymieszanego z 4 łyżkami stołowej wody
  • 75 g surowej startej na drobnej tarce marchewki
  • 75 g drobno posiekanego ananasa
  • 1-2 łyżki stołowe soku ananasowego
  • 250 g mąki z proszkiem do pieczenia
  • cukier lodowy lub kremowa polewa cytrynowa do dekoracji
Sposób przygotowania

Utrzyj tłuszcz z cukrem na białą, puszystą masę. Dodaj cynamon. Powoli dodawaj substytut jaja, cały czas ucierając.

Dodaj i wymieszaj z marchewką, ananasem i sokiem ananasowym. Dosyp mąkę i wymieszaj wszystko do uzyskania kremowej konsystencji.

Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem blaszki o boku 20 cm. Piecz w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury 180 stopni C przez godzinę lub do momentu, gdy drewniany patyczek po wyjęciu z ciasta będzie suchy. Pozostaw do przestygnięcia w blaszce. Wyjmij i posyp cukrem lub polej kremową polewą cytrynową.

Porcja na jedno 20 centymetrowe ciasto.

Dodatkowe informacje

Dobra rada: Smak ciasta będzie bardziej intensywny, jeżeli pozwolisz mu poleżeć jeden dzień po upieczeniu.

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *