Przepisy

Ryba smażona po chińsku

Składniki
  • 6 grubych kawałków białej ryby (około 175 g każdy)
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego bez dodatku pszenicy
  • 2 plastry świeżego imbiru (obrane i posiekane)
  • 1/4 łyżeczki przyprawy „Pięć zapachów”
  • 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego
  • szczypta cukru
  • szczypta pieprzu
  • pęczek posiekanej dymki
  • gałązki kolendry do przybrania
  • gotowany biały ryż (do podania)
Sposób przygotowania

Dobrze osusz rybę, usuń łuski i ości. W głębokim naczyniu wymieszaj sos sojowy, imbir, przyprawę „Pięć zapachów”, olej słonecznikowy, cukier i pieprz. Włóż rybę do marynaty na godzinę. W tym czasie raz ją odwróć.

Rozgrzej patelnię teflonową i połóż na niej rybę, skórą do dołu, oraz posiekaną dymkę. Smaż przez około 4-5 minut, cały czas mieszając cebulę.

Skrop wszystko marynatą i smaż jeszcze kilka minut, aż ryba będzie gotowa.

Podawaj z biały, gotowanym ryżem, przysmażoną cebulką i gałązkami kolendry.

Czas gotowania: 5-10 minut.

Dodatkowe informacje

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0 1