Przepisy

Super gazpacho

Składniki
  • 500 g obranych pomidorów bez pestek (pokrojonych na duże kawałki)
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 2 łyżki stołowe octu z białego wina lub octu jabłkowego
  • 600 ml wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 obranego ogórka pokrojonego na duże kawałki
  • 15 g porwanych liści bazylii
  • sól
  • pieprz
  • Do przybrania: 1/2 ogórka pokrojonego na cienkie plasterki
  • 1 mała czerwona cebula drobno posiekana
  • 1 mała zielona i 1 mała żółta papryka bez pestek (pokrojone na cienkie plasterki)
  • grzanki ze zwykłego lub bezglutenowego chleba
Sposób przygotowania

Zmiksuj na gładką masę w blenderze lub mikserem pomidory, czosnek, oliwę, ocet, wodę, cukier, ogórka i bazylię. Przypraw solą i pieprzem do smaku.

Przelej gazpacho do wazy, przykryj i schładzaj w lodówce przez przynajmniej 2 godziny.

Podawaj z przybraniem, w małych miseczkach ustawionych naokoło wazy z gazpacho.

Dodatkowe informacje

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *