sernik świąteczny

Sernik to tradycyjne ciasto, które obowiązkowo gości na świątecznym stole Polaków. Specjalnie dla alergików przedstawiamy najlepsze przepisy na sernik bez glutenu, który z powodzeniem przygotujemy w domowej kuchni.

Sernik na Święta

Na Święta Bożego Narodzenia przygotowujemy różne potrawy i pyszne wypieki. Makowiec, piernik i sernik to ciasta, które kojarzone są z tym wyjątkowym czasem. Sernik ma wielu zwolenników. Ciasto to uwielbiają nie tylko Polacy. Istnieją różne przepisy na serowe ciasto, my przedstawiamy te, które są bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej.

Bezglutenowy sernik

Składniki:
1/2 kg białego sera
4 jajka
125 g masła/margaryny
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki śmietany 18%
skórka pomarańczy/rodzynki

Przygotowanie:
Żółtka jaj ucieramy z masłem i cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej pokruszony biały ser i mąkę. W osobnym naczyniu ubijamy na pianę białka. Delikatnie łączymy pianę z masą serową, za pomocą drewnianej łyżki. Możemy dodać do masy rodzynki czy skórkę z pomarańczy. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy do niej masę. Sernik pieczemy przez ok. godzinę w temperaturze 180 stopni. Upieczony i wystudzony sernik bezglutenowy  posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.