Alergie pokarmowe GLUTEN NAJNOWSZE

Bezglutenowy sernik świąteczny

sernik świąteczny

Sernik to tradycyjne ciasto, które obowiązkowo gości na świątecznym stole Polaków. Specjalnie dla alergików przedstawiamy najlepsze przepisy na sernik bez glutenu, który z powodzeniem przygotujemy w domowej kuchni.

Sernik na Święta

Na Święta Bożego Narodzenia przygotowujemy różne potrawy i pyszne wypieki. Makowiec, piernik i sernik to ciasta, które kojarzone są z tym wyjątkowym czasem. Sernik ma wielu zwolenników. Ciasto to uwielbiają nie tylko Polacy. Istnieją różne przepisy na serowe ciasto, my przedstawiamy te, które są bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej.

Bezglutenowy sernik

Składniki:
1/2 kg białego sera
4 jajka
125 g masła/margaryny
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki śmietany 18%
skórka pomarańczy/rodzynki

Przygotowanie:
Żółtka jaj ucieramy z masłem i cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej pokruszony biały ser i mąkę. W osobnym naczyniu ubijamy na pianę białka. Delikatnie łączymy pianę z masą serową, za pomocą drewnianej łyżki. Możemy dodać do masy rodzynki czy skórkę z pomarańczy. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy do niej masę. Sernik pieczemy przez ok. godzinę w temperaturze 180 stopni. Upieczony i wystudzony sernik bezglutenowy  posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.

Sernik na spodzie z herbatników

Składniki:
1 kg sera białego
4 jajka
150 g cukru pudru
skórka starta z 1 cytryny
skórka starta z 2 pomarańczy
40 ml soku z cytryny
40 ml soku z pomarańczy
200 g śmietany
100 g masła
230 g herbatników bezglutenowych
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:
Herbatniki przekładamy do foliowej torebki i kruszymy je tłuczkiem. Możemy rozdrobnić je także za pomocą blendera. Mieszamy je z orzechami i masłem. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy folią aluminiową. Następnie nakładamy masę herbatnikową, która będzie tworzyła spód sernika. Wkładamy tortownicę do lodówki na 30 minut. W naczyniu miksujemy ser z jajkami, cukrem, śmietaną oraz skórką i sokiem z cytrusów. Przygotowaną masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy tortownicę na środkową półkę a na dno naczynie z wodą. Sernik pieczemy przez 40 minut, obniżając stopniowo temperaturę. Wystudzone ciasto przechowujemy w lodówce.

Sernik wiedeński

sernik

Składniki:
1,5 kg sera białego ( może być z wiaderka)
10 jajek
1 i 1/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 budyń waniliowy bezglutenowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła
2/3 szklanki rodzynek

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami za pomocą miksera. Dodajemy stopniowo ser biały, budyń i mąkę. Do serowej masy dodajemy rodzynki i mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Pianę łączymy delikatnie z masą serową. Przekładamy ją do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik pieczemy w 160 stopniach, przez 1,5 godziny. Wystudzone ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0