NAJNOWSZE POZOSTAŁE ALERGIE Rodzaje alergii i Uczulenia

Świąteczne przyprawy, które mogą uczulić

świąteczne przyprawy

Świąteczny czas pachnie przyprawami, które towarzyszą nam przy przygotowaniu pysznych potraw. Alergicy muszą uważać, bo niektóre z nich mogą wywołać reakcje uczuleniowe.

Aromat Świąt – przyprawy, które mogą uczulić

Zbliżające się Boże Narodzenie kojarzy się z zapachem ciasta, suszonych owoców czy grzanego wina. Aromat przypraw unosi się w kuchni czy na miejskich jarmarkach, gdzie nie brakuje pysznych smakołyków. Wśród świątecznych przypraw znajdziemy cynamon, goździki, skórkę z pomarańczy czy imbir. U osób uczulonych, takie składniki mogą wywołać reakcje alergiczne. Zanim więc zabierzemy się do przygotowania dań, poznajmy alergeny nieco bliżej.

Cynamon

Cynamon jest uznawany za jedną z najstarszych przypraw świata. Używany jest zwłaszcza w okresie Świąt Bożego Narodzenia, jako dodatek do grzanego wina, pierników oraz innych ciast. Może mieć formę lasek lub proszku. To bardzo silny alergen, więc osoby uczulone powinny unikać wszelkich dań z jego dodatkiem. Cynamon nie jest zalecany także kobietom w ciąży, ponieważ może doprowadzić do poronienia lub wczesnego porodu.

Anyż

Anyżowe gwiazdki również znajdują zastosowanie w świątecznej kuchni. Dodajemy je do wypieków czy napojów takich jak kompot, wino i nalewki. Anyż był stosowany już w czasach starożytnych. Ta aromatyczna przyprawa także bywa przyczyną alergii, mimo swoich właściwości leczniczych.

Kardamon

Kardamon działa pobudzająco. Dodajemy go do różnych potraw. U osób uczulonych może wywołać problemy skórne, dlatego warto uważać nawet na sam jego aromat.

Imbir

przyprawy

Korzeń imbiru ma charakterystyczny smak. Rozrzedza krew i jest polecany na wiele schorzeń. Mimo długiej listy pozytywnych skutków spożycia imbiru, znajdziemy też te negatywne. Nie można przesadzać z ilością imbiru. To także alergen. Jeśli chcemy uniknąć reakcji pokarmowych to uważajmy na imbir.

Skórka z pomarańczy

Skórkę z pomarańczy dodajemy w Święta do wypieków i napojów. Nie obejdzie się bez niej keks, sernik czy grzaniec. Pomarańcze to popularne owoce, ale reakcje alergiczne na nie mogą wystąpić w postaci wstrząsu anafilaktycznego. Osoby uczulone mogą mieć problem z drogami oddechowymi. Reakcje mogą być nasilone w szczególności u osób, które chorują na astmę.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0