sernik świąteczny

Sernik na spodzie z herbatników

Składniki:
1 kg sera białego
4 jajka
150 g cukru pudru
skórka starta z 1 cytryny
skórka starta z 2 pomarańczy
40 ml soku z cytryny
40 ml soku z pomarańczy
200 g śmietany
100 g masła
230 g herbatników bezglutenowych
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:
Herbatniki przekładamy do foliowej torebki i kruszymy je tłuczkiem. Możemy rozdrobnić je także za pomocą blendera. Mieszamy je z orzechami i masłem. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy folią aluminiową. Następnie nakładamy masę herbatnikową, która będzie tworzyła spód sernika. Wkładamy tortownicę do lodówki na 30 minut. W naczyniu miksujemy ser z jajkami, cukrem, śmietaną oraz skórką i sokiem z cytrusów. Przygotowaną masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy tortownicę na środkową półkę a na dno naczynie z wodą. Sernik pieczemy przez 40 minut, obniżając stopniowo temperaturę. Wystudzone ciasto przechowujemy w lodówce.

Sernik wiedeński

sernik

Składniki:
1,5 kg sera białego ( może być z wiaderka)
10 jajek
1 i 1/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 budyń waniliowy bezglutenowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła
2/3 szklanki rodzynek

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami za pomocą miksera. Dodajemy stopniowo ser biały, budyń i mąkę. Do serowej masy dodajemy rodzynki i mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Pianę łączymy delikatnie z masą serową. Przekładamy ją do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik pieczemy w 160 stopniach, przez 1,5 godziny. Wystudzone ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.

Katarzyna Antos