Źródłem kwasu i benzoesanów – sodu, wapnia czy potasu – są m.in.

  • gotowe sałatki
  • przetwory owocowe i warzywne – w soli, occie, oleju, w tym oliwki
  • marmolady, powidła i niskocukrowe dżemy
  • galaretki
  • owoce i warzywa lukrowane, kandyzowane lub krystalizowane
  • płynne zupy i buliony – poza tymi w puszkach
  • konserwy rybne
  • przyprawy kulinarne
  • ryby solone lub suszone
  • desery mleczne nieobrabiane termicznie
  • wyroby cukiernicze poza czekoladowymi
  • sosy na bazie majonezu (tatarski i inne)
  • musztardy
  • margaryny
  • środki dietetyczne dla dorosłych do celów medycznych
  • dietetyczne produkty do kontrolowania masy ciała, stanowiące suplement posiłku
  • aromatyzowane napoje bezalkoholowe
  • płynne koncentraty herbaty, naparów owocowych i ziołowych (zagęstniki)
  • beczkowane piwo bezalkoholowe
  • alkohole poniżej 15% alkoholu w składzie – poza wyrobami winiarskimi i piwem

W naturze

Benzoesany naturalnie występują w niektórych owocach, głównie w jagodach, borówkach, malinach i śliwkach.

Jak może się objawiać alergia na benzoesany?

Szkodzą głownie wówczas, gdy występują w połączeniu z farbami azowymi, używanymi w przemyśle spożywczym do barwienia produktów na intensywne kolory.

Syntetyczne barwniki azowe w połączeniu z benzoesanami nadmiernie pobudzają, uniemożliwiają koncentrację.

A z objawów typowo alergicznych – mogą powodować wystąpienie zmian skórnych (pokrzywki) lub ataku astmy, co oznacza, że osoby mające problemy z takimi schorzeniami powinny unikać zarówno produktów konserwowanych benzoesanami, ale i owoców zawierających te związki w naturze.