Składniki

  • 400 g filetu z łososia
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • po 1/2 puszki kukurydzy i groszku
  • 100 g twarogu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 jajko
  • 50g bułki tartej
  • sól,pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia

Opis wykonania

1. Dymki oczyścić, obrać i drobno pokroić .Szczypiorek umyć i posiekać. Kukurydzę i groszek osączyć .Filet z łososia umyć,osuszyć i zemleć w maszynce. Twaróg również przepuścić przez maszynkę do mielenia.
2. Zmielony twaróg i łososia połączyć ze sobą.Dodać pokrojone dymki,kukurydzę,groszek,jajko,sok z cytryny i 6 łyżeczek bułki tartej.Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
3. Z powstałej masy uformować małe kotleciki (najlepiej wilgotnymi rękoma, będzie łatwiej je wyrobić). Następnie kotleciki obtaczać z każdej strony w bułce. Na patelni dobrze rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć kotleciki z obu stron na złoty kolor.Kotleciki po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika.

RADA
można podawać z ziemniakami lub ryżem.

Smacznego!!!