Przepisy Zupa

Zupa krewetkowa z grzybami

Składniki

  • 20 dag małych krewetek bez pancerzyków (mrożonych)
  • 20 dag ugotowanego filetu z kurczaka
  • cebula, papryka, mały por
  • pół małego selera
  • 6 suszonych grzybów shittake
  • 10 dag makaronu sojowego
  • litr bulionu drobiowego
  • 1/4 mleczka kokosowego
  • łyżeczka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju sojowego
  • sos sojowy
  • chilli, sól i pieprz

Opis wykonania

1. Makaron włóż do osolonego wrzątku, odstaw na 10 minut i osącz. Grzyby mocz 30 minut w letniej wodzie. Warzywa obierz i pokrój w zapałkę.

2. W rondlu rozgrzej olej. Włóż warzywa i pokrojone grzyby, dopraw czosnkiem i imbirem, chilli i solą. Smaż 3-5 minut. Wlej gorący bulion. Dodaj pokrojone mięso i gotuj 10 minut. Dodaj opłukane krewetki, makaron i mleko kokosowe. Gotuj 5 minut. Dopraw sosem sojowym. Podawaj natychmiast.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0