Obiad Przepisy

Żeberka na sposób chiński

Składniki

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łodygi imbiru w syropie (odsączone i drobno posiekane)
  • 4 ząbki czosnku wyciśnięte
  • 150 ml sosu Hoisin
  • łyżeczka przyprawy „pięć smaków”

Opis wykonania

Dieta bez produktów mlecznych i orzechów:

1. W płaskim szklany naczyniu wymieszać składniki na marynatę .Włożyć żeberka i wymieszać żeby się całe pokryły. Zostawić w lodówce na co najmniej 3h,od czasu do czasu mieszając.
2. Nagrzać piekarniki do temperatury 190stopni.
3. Rozłożyć folię aluminiową na blasze i przełożyć na nią żeberka wraz z marynatą .Luźno zawinąć.
4. Piec godzinę.Po godzinie odwinąć folię i przewrócić żeberka na drugą stronę.
5. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 220stopni i piec odsłonięte żeberka kolejne 30minut albo do czasu gdy będą szkliste .Obrócić je raz.
6. Podawać od razu jak są ciepłe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *