Składniki

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łodygi imbiru w syropie (odsączone i drobno posiekane)
  • 4 ząbki czosnku wyciśnięte
  • 150 ml sosu Hoisin
  • łyżeczka przyprawy „pięć smaków”

Opis wykonania

Dieta bez produktów mlecznych i orzechów:

1. W płaskim szklany naczyniu wymieszać składniki na marynatę .Włożyć żeberka i wymieszać żeby się całe pokryły. Zostawić w lodówce na co najmniej 3h,od czasu do czasu mieszając.
2. Nagrzać piekarniki do temperatury 190stopni.
3. Rozłożyć folię aluminiową na blasze i przełożyć na nią żeberka wraz z marynatą .Luźno zawinąć.
4. Piec godzinę.Po godzinie odwinąć folię i przewrócić żeberka na drugą stronę.
5. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 220stopni i piec odsłonięte żeberka kolejne 30minut albo do czasu gdy będą szkliste .Obrócić je raz.
6. Podawać od razu jak są ciepłe.