Składniki
Składniki
- 1/2 kg pokrojonych dojrzałych pomidorów bez pestek
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- 1/2 ogórka – do pokrojenia na grube kawałki
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 szklanki wody (po 200 ml)
- 1/2 łyżeczki cukru
- kilkanaście liści świeżej bazylii
- sól i pieprz
- mała cebula czerwona do dekoracji, małe kolorowe papryczki
- grzanki z pieczywa bezglutenowego
Sposób przygotowania
Opis wykonania
W blenderze zmiksować pomidory z czosnkiem, oliwą, octem, cukrem, ogórkiem i bazylią, przyprawić solą i pieprzem; przelać do naczynia, w którym wstawimy danie do lodówki – na 2-2,5 godz.
Przybierz w miseczkach cienkimi plasterkami ogórka, papryczkami, cebulką.
Podawaj z grzankami.
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 15 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 4