Przepisy
Muszle po bolońsku
Składniki
- 50 dag makaronu duże muszle
- 40 dag dowolnego mięsa mielonego
- puszka krojonych pomidorów w zalewie
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- oregano
- bazylia
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Cebulę pokrój w małą kostkę i podsmaż na reszcie oleju. Dodaj mięso, rozgnieciony czosnek dopraw octem, solą i pieprzem. Smaż mieszając ok. 5 minut. Zalej pomidorami, przykryj, dopraw oregano, bazylią. Duś ok. 25 minut na wolnym ogniu.
2. Odcedzone i przelane zimną wodą muszle, napełnij mięsnym farszem. Ułóż w formie do zapiekania, podlej resztą sosu i zapiekaj 10 minut w temperaturze około 170 stopni C.
Smacznego!!!
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 60 min.
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 4
Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.
Poprzedni artykuł
« Czerwona sałatka do śledzia
« Czerwona sałatka do śledzia