Składniki

  • 2 łyżki oleju roślinnego bez śladowych ilości odrzechów
  • 140 g młodych pieczarek
  • 2 pory – pokrojone w cienkie plasterki
  • 600 ml bulionu z kurczaka
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • listek laurowy
  • 2 marchwie pokrojone w plastry
  • 1 kg filetów z kurczaka – pokrojonych na małe kawałki
  • 3 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • pół łyżeczki posiekanego tymianku
  • porcja kruchego ciasta w wersji bez jajek i orzechów
  • roztrzepane jajko

Opis wykonania

Dieta bez orzechów:

Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Rozgrzać w rondlu olej, wrzucić pieczarki i smażyć 5 minut. Przełożyć pieczarki na talerz. Wrzucić do rondla pory i smażyć 2 minuty, ciągle mieszając. Przełożyć na talerz.

Wlać bulion, białe wino, dodać listek laurowy i marchew, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Dodać kurczaka i gotować kolejne 5 minut. Przełożyć kurczaka i marchew na talerz.

W małej misce zmieszać mąkę kukurydzianą z czterema łyżkami płynu od gotowania i dokładnie wymieszać. Przelać do rondla i gotować sos 3 minuty, aż zgęstnieje. Doprawić i zdjąć z ognia.

Przełożyć kurczaka, warzywa i sos do głębokiego naczynia do zapiekanek. Dodać tymianek.

Rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra na oprószonej mąką stolnicy. Wyciąć z ciasta “pokrywkę”. Rozwałkować obrzynki i wyciąć pas szerokości centymetra i długości pozwalającej wyłożyć krawędzie naczynia.

Zwilżyć krawędzie wodą i przykleić pasek ciasta. Zwilżyć pasek ciasta wodą. Ostrożnie położyć “pokrywę” z ciasta i docisnąć do paska, okalającego naczynie, np. widelcem. Na środku zrobić mały otwór, by para miała ujście. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem.

Piec około 40 minut, aż zapiekanka się przyrumieni i będzie gorąca.

Uwaga na bulion w kostkach, który może zawierać śladowe ilości mleka lub glutenu.

Dieta bez produktów mlecznych i orzechów:

Postępować zgodnie z przepisem, ale użyć porcji ciasta kruchego w wersji bezmlecznej.

Dieta bez jajek i orzechów:

Postępować zgodnie z przepisem. W przypadku glazury zastąpić jajko dwiema łyżkami mleka lub, jeżeli glazura ma być bardziej błyszcząca, wykorzystać poniższy przepis na bazie żelatyny.

Wlać dwie łyżki wody do małej miski i wsypać do niej łyżkę żelatyny. Zostawić na pięć minut, by napęczniała, po czym wstawić miskę do naczynia z wodą gotującą się na wolnym ogniu i mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Posmarować ciasto pędzlem, dbając o to, by glazura nie gromadziła się we wgłębieniach.

Dieta bez glutenu i bez orzechów:

Postępować zgodnie z przepisem, wykorzystując porcję bezglutenowego kruchego ciasta. Ciasto bezglutenowe będzie nieco żółte z uwagi na użycie mąki kukurydzianej.