Przepisy

Zapiekanka z kurczakiem

Składniki
  • 2 łyżki oleju roślinnego bez śladowych ilości orzechów
  • 140 g młodych pieczarek
  • 2 pory – pokrojone w cienkie plasterki
  • 600 ml bulionu z kurczaka
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • listek laurowy
  • 2 marchwie pokrojone w plastry
  • 1 kg filetów z kurczaka – pokrojonych na małe kawałki
  • 3 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • pół łyżeczki posiekanego tymianku
  • porcja kruchego ciasta w wersji bez jajek i orzechów
  • roztrzepane jajko
Sposób przygotowania

Dieta bez orzechów:

Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Rozgrzać w rondlu olej, wrzucić pieczarki i smażyć 5 minut. Przełożyć pieczarki na talerz. Wrzucić do rondla pory i smażyć 2 minuty, ciągle mieszając. Przełożyć na talerz.

Wlać bulion, białe wino, dodać listek laurowy i marchew, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Dodać kurczaka i gotować kolejne 5 minut. Przełożyć kurczaka i marchew na talerz.

W małej misce zmieszać mąkę kukurydzianą z czterema łyżkami płynu od gotowania i dokładnie wymieszać. Przelać do rondla i gotować sos 3 minuty, aż zgęstnieje. Doprawić i zdjąć z ognia.

Przełożyć kurczaka, warzywa i sos do głębokiego naczynia do zapiekanek. Dodać tymianek.

Rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra na oprószonej mąką stolnicy. Wyciąć z ciasta „pokrywkę”. Rozwałkować obrzynki i wyciąć pas szerokości centymetra i długości pozwalającej wyłożyć krawędzie naczynia.

Zwilżyć krawędzie wodą i przykleić pasek ciasta. Zwilżyć pasek ciasta wodą. Ostrożnie położyć „pokrywę” z ciasta i docisnąć do paska, okalającego naczynie, np. widelcem. Na środku zrobić mały otwór, by para miała ujście. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem.

Piec około 40 minut, aż zapiekanka się przyrumieni i będzie gorąca.

Uwaga na bulion w kostkach, który może zawierać śladowe ilości mleka lub glutenu.

Dieta bez produktów mlecznych i orzechów:

Postępować zgodnie z przepisem, ale użyć porcji ciasta kruchego w wersji bezmlecznej.

Dieta bez jajek i orzechów:

Postępować zgodnie z przepisem. W przypadku glazury zastąpić jajko dwiema łyżkami mleka lub, jeżeli glazura ma być bardziej błyszcząca, wykorzystać poniższy przepis na bazie żelatyny.

Wlać dwie łyżki wody do małej miski i wsypać do niej łyżkę żelatyny. Zostawić na pięć minut, by napęczniała, po czym wstawić miskę do naczynia z wodą gotującą się na wolnym ogniu i mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Posmarować ciasto pędzlem, dbając o to, by glazura nie gromadziła się we wgłębieniach.

Dieta bez glutenu i bez orzechów:

Postępować zgodnie z przepisem, wykorzystując porcję bezglutenowego kruchego ciasta. Ciasto bezglutenowe będzie nieco żółte z uwagi na użycie mąki kukurydzianej.

Dodatkowe informacje

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *