Przepisy

Gulasz z kurczaka, oliwek i ciecierzycy

Składniki
  • 4 łyżki łagodnej oliwy z oliwek (light)
  • 4 piersi kurczaka z kośćmi i skórą
  • posiekana cebula
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • łyżeczka mielonego kminku
  • 2 łyżeczki mielonej kukurydzy
  • pół łyżeczki rozgniecionych nasion kolendry
  • 4 lekko rozgniecione strączki kardamonu
  • 240 ml bulionu z kurczaka
  • sok z jednej cytryny
  • 425 g ciecierzycy z puszki – odsączonej i przepłukanej
  • 12 zielonych oliwej bez pestek – moczonych w wodzie przez dwie godziny (jeśli są słone)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania

Dieta bez produktów mlecznych, jajek, glutenu i orzechów:

Rozgrzać dwie łyżki oliwy w dużym żaroodpornym naczyniu i zrumienić piersi kurczaka z obu stron. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i odstawić na bok.

Rozgrzać pozostałą część oliwy i smażyć cebulę oraz czosnek 2 minuty, aż zmiękną, ale się nie przyrumienią. Dodać kminek, kurkumę, kolendrę oraz kardamon i smażyć na wolnym ogniu minutę. Dodać bulion, sok z cytryny oraz ciecierzycę.

Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu 40-50 minut, aż kurczak będzie miękki. Na 10 minut przed końcem gotowania dorzucić oliwki.

Tuż przed podaniem przyprawić solą i pieprzem.

Uwaga na kostki rosołowe, które mogą zawierać śladowe ilości produktów mlecznych lub glutenu (jeżeli gotujecie dla osób o poważnej wrażliwości na produkty mleczne lub gluten).

Dodatkowe informacje

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0 1